Ново изследване, публикувано в International Journal of Cancer Research and Treatment, показа как канабиноидите унищожават раковите клетки и предотвратяват развитието им.

За изследването са използвани 6 различни натурални канабиноида (от растението канабис) – включително канабидиол и канабигерол - и е разгледано тяхното отношение към левкимични клетки. След определени тестове се открива, че всичките 6 канабиноида са ефективни в борбата с левкимичните клетки.

„От шестте изследвани канабиноида, всеки от тях демонстрира анти-ракови свойства. Но, най-важното в случая е, че канабиноидите имат увеличен ефект, когато са комбинирани помежду си.

„Това изследване е критична стъпка напред в разкриването на мистериите около използването на канабис като лекарство. Изследваните канабиноиди имат минимални, изключително редки, халюциногенни странични ефекти, а техните свойства на анти-ракови агенти са обещаващи“ казва д-р Вай Лию, главен автор на изследването.

„Тези агенти са способни да се намесят в развитието на раковите клетки, като ги спрат и им попречат да се развият. В някои случаи, чрез използването на определена схема на прием, канабиноидите могат да унищожат раковите клетки самостоятелно.“

„Използвани в комбинация с вече налично лечение, ние можем да открием високо ефективни стратегии за справяне с рака. Много е важно, че тези съставки са евтини за отглеждане и използването им по предназначение може да доведе до много по-евтино лечение на рака в бъдеще.“

Това изключително обещаващо изследване, което е проведено в Университета "Свети Георги" в Лондон, може да видите тук.