Българското правителство обмисля по-нататъшно затягане на и без това драконовските мерки срещу наркотиците. Съгласно новите разпоредби, притежанието на всяко количество забранени вещества ще доведе до задължително наказание - лишаване от свобода.

Ще стискаме палци за нашите приятели в България, споделя Maciej Kowalski - редактор на сп. Gazeta Spliff, член на Националния политически съвет на трафика.

В своя сайт авторът разкрива, че ако се приемат планираните промени, а  те в неговите очи изглежда ще бъдат, България ще се превърне в най-стриктната в това отношение държава в Европейския съюз. Както обикновено в такива случаи, аргументът за затягане на правилата е грижата за общественото здраве и борбата срещу употребата на наркотици за развлечение.

„Какво не е наред с употребата на наркотици за развлечение?“ Авторът сравнява алкохола и тютюнопушенето с марихуаната и твърди, че ако не са те, полската държава ще губи десетки милиарди годишно от данъци върху законните наркотици - тютюна и алкохола. Българите сякаш не виждат през това лицемерие и постоянно се движат все повече и повече към забрана. Интересното е, че те правят това, независимо от глобалните тенденции - в последно време гласовете на неефективност от наказанието стават все по-силни.

През 1989 г. с присъди за всички престъпления свързани с наркотици в България са едва 11 души. Двайсет години по-късно, една пета от около 6000-те общо затворници излежават своето време за наркотици. „Строгите мерки, наложени навсякъде по света не носят резултати, а в същото време популярността на почти всички незаконни субстанции се е увеличила няколко пъти. Липсва рационален аргумент за това криминализиране на притежанието и отглеждането за лична употреба,“ твърди също той. Добавянето на повече ограничения под формата на минимални присъди в предложените вредни разпоредби е просто нечовешко. Според българското движение за легализация, употребяващите марихуана чувстват, че се подготвя показно преследване към тях. Представители на международни организации, занимаващи се с правата на човека, както и европейски политици вече поискаха да се намесят по темата.

В същото време, български активисти се присъединяват към Европейска гражданска инициатива за свободен коноп и хармонизирането на регламентите на наркотици на територията на ЕС. Свободното движение на стоки е една от основните ценности на обединена Европа. Затвор за притежание на билки, които почти законно могат да бъдат закупени в няколко страни от ЕС, е в противоречие с духа на европейската общност.

Само за сравнение, няколко дена по-рано главно полицейско управление в Полша обявяват безпрецедентен случай, в който залавят 18 годишен младеж с 0,24 грама марихуана, за които той може да лежи 3 години в затвора. Въпреки че самото време прекарано там е достатъчно за да увреди неговата психика, то не може да се сравни с вредата, която евентуално би понесъл от сблъсъка в затвора с крадци, изнасилвачи и убийци. Подобни затворници потенциално биха се превърнали в неговите модели за подражание. На практика ще бъде невъзможно за него да си намери работа след като излезе от затвора. Все пак, съществува в Полша вероятността съдията да сметне случая за маловажен като спаси живота на това момче. „Чрез забраната се разбиват човешки животи, сто пъти повече отколкото чрез най-силните наркотици,“ добавя, като за край, Мачей Ковалски.