Може би си мислите, че в места като Амстердам или Калифорния се отглежда най-силната марихуана, но нови проучвания показват, че всъщност Австралия отглежда най-силната трева на света. В проучване публикувано миналата седмица, проби взети от уличния пазар имат средно количество 15% Тетрахидроканабинол (ТХК), а най-силните сортове достигат нива до 40%.

Докато хората, които ползват марихуаната за развлечение смятат това за добри новини, високите нива ТХК може да бъдат лош знак за австралийците, които ползват марихуана с медицински цели. Това е защото нивата на КБД обикновенно се намалят, когато нивата на ТХК се покачват, което беше още едно откритие в проучването. Др. Уенди Суифт, главен автор на National Drug and Alcohol Research Centre (NdarC) разследване, казала на ABC News, че другите канабиноиди са били на "изключително ниски нива", особенно КБД. 
 
Канабисът продаван в специализирани диспансери е подложен на тестове и неговите нива на канабиноиди са измерени преди да бъде пуснат в продажба. На база на тези измервания, има сортове за определени заболявания.
 
За разлика от канабисът в аптеките, този които се продава на улицата и е използван в изследването, в повечето случай, е с неизвестен произход, сорт, съдържание на канабиноиди и понякога съдържа други вещества, опасни за здравето. / 
 
Резултатите, публикувани в международният вестник на науката PLOS ONE, показват, че повече от 90% от пробите съдържали по-малко от 0.1% КБД. Др. Суифт подчерта проблемите свързани с ниските нива на КБД в съобщение за печата.
 
"Докато за определено време подозирахме, че канабисът в Австралия съдържа високи нива на ТХК, това е първият австралийски анализ, който демонстрира, че на средно равнище, канабисът пушен от австралийци има подобна висока мощност и че нивата КБД са екстремно ниски.
 
Както и да е, високите нива на ТХК са малка изненада, имайки предвид, че по целия свят, хората се опитват да отгледат растение с висока концентрация на ТХК.
 
Въпреки това, растящото количество на потребители на медицински коноп предпочитат висока концентрация на КБД в повечето случаи. Хемикалът притежава множество терапевтични свойства, но за разлика от ТХК, не опиянява потребителя.

Факт е, че в страни като Израел - където медицинската марихуана е легална - компаниите са създали специални медицински сортове с 15% КБД и по-малко от 1% ТХК, за да се отговори на тази необходимост
 
Което само показва, че растящата сила на марихуаната може всъщност да е хубав аргумент за легализация на растението.
 
За съжаление, повечето политици продължават да твърдят обратното.