Днес в Америка направиха огромна крачка напред към легализацията на марихуаната. Чрез записка изпратена до прокурорите в цялата страна и телефонни обаждания до губернаторите на Колорадо и Вашингтон, администрацията на Обама заяви, че няма да отменят щатското разрешение за употреба на канабис за рекреативни и медицински цели.

Това изявление се появи само дни след като сенатор Патрик Лийхи, председател на Съдебния Комитет при Сената, обяви че ще има историческо изслушване, на което ще се обсъдят щатските и федерални закони относно марихуаната. Това изслушване ще се проведе на 10-ти септември.

Лийхи иска федералното правителство да уважава щатските закони за марихуаната. Той казва "Важно е, особенно във време на криза, да се определи как е най-добре да се харчат федералните ресурси и дали преследването на хора употребяващи марихуана за лични или медицински цели е приоритет. Мисля, че щатските закони трябва да бъдат уважавани."

Въпреки, че нищо още не е подписано, тази промяна в позицията на правителството е историческа. Това решение може би ще павира пътя за пълна легализация във всички щати и целия свят.

Връзка към записката тук.