24 Май 2013 година - Законите относно растението канабис в Германия изглеждат доста объркващи. Незаконно е да се притежава или консумира канабис. Освен ако не е малко количество за лична употреба. Но какво количество е разрешено? Това зависи от къде се намирате. Всяка федерална провинция има собствени правила.

Но това скоро може да се промени. Ралф Йагер, министърът на вътрешните работи на Северен Рейн-Вестфалиа, каза в четвъртък, че 16 Германски провинции търсят да приложат еднакакъв лимит в цялата страна.  "Ние искаме от министерството на правосъдието да въведе равни и хармонизиращи закони, за да няма разлика от привинция до провинция." Йагер каза пред Westdeutsche Allgemeine Zeitung на конференция на вътрешното министерство в Хановер тази седмица.

Такъв закон ще успокой доста хора. В момента на гражданите от провинция Берлин е разрешено да носят до 15 грама канабис, но отвъд границата с Бранденбург лимитът е 6 грама - същият както и за много други области в Германия. Има и други, които са разрешили лимит от 10 грама - близо шепа коноп.

Плюсове и минуси

Как точно стандартизацията ще повлияе на ситуацията ще се разбере съвсем скоро. През ноември 2012, министърът на правосъдието на Долна Саксония, Бернд Бусман представител на канцлера Ангела Меркел от Християнодемократическия съюз, са гласували да се въведе лимит от 6 грама за цялата страна. Разбира се това най-вероятно ще срещне съпротива от Берлин.

Конституционният съд в Германия, е изискал всички области да имат стандартизирани ограничения още през 1994 година, но нищо, досега не е направено.

Интересното на това предложение е, че то е подкрепено от доста интересна страна в дебата. Oliver Malchow, президент на един от двата съвета представляващи полицайте подкрепя легализацията. "Ако се придвижите от Берлин в Мюнхен, ще бъдете наказани в единия град, но не и в другия" казва той пред Westdeutsche Allgemeine Zeitung. Той също добави, че според него няма никакъв смисъл от такива закони.

(Тук става въпрос за разрешено количество, не за 'дали' ще се разреши) 

Дебатът заобикалящ канабиса в Германия е дал глас на много различни хора. Германската Зелена Партия е в подкрепа на легализцията, както е и Пиратската Партия. Социало Демократите са в подкрепа за легализация на употребата за медицински цели.

"Трябва да прекратим този цикъл на пристрастяване и престъпления, колкото се може по-скоро." каза правосъдния министър на Северна Рин-Уестфалия. "Присъда не помага в този случай."

Извадка WikiPedia - Притежанието е нелегално, докато консумацията сама по себе си е легална, на базата, че се смята като собствена вреда, което не е престъпление.