С тотален вот "ЗА", сенатът на Мексико легализира употребата на канабис за медицински цели. Миналият вторник държавниците гласуваха в полза на растението с резултат: 98 гласа "ЗА" срещу 8 против. Предложението за легализация бе внесено още април месец от управляващия президент Енрике Пеня Нието.

По този начин Мексико се приближи към повече от половината американски щати, разрешили употребата за медицински цели.

Новоприетата мярка разрешава на министерството на здравеопазването да регулира употребата, вноса и производството на фармацевтични продукти от канабис, включително тетрахидроканабинол (ТХК) - главната психоактивна съставка в растението.

Сенатор Кристина Диаз от революционната партия, сподели че това е исторически момент, който ще разреши изграждането на основите на една нова индустрия в държавата.

Семейство от северната част на Мексико стана символ на легализацията, след като спечели дело за разрешаване на вноса на лечение с канабис за своята дъщеря страдаща от епилепсия.



В друг съдебен спор, още през 2015 година, мексиканският съд разреши на 4 души сами да отглеждат канабис за свой медицински нужди.

Предишна статия по темата: Легален канабис в Мексико от септември?