За да разберете напълно значението на този начинаещ пазар, ето някои основни статистически данни за канабиса, които трябва да знаете.

Първо, глобалният пазар на канабиса се увеличи с 37% през 2018 г., което е отвъд впечатляващото. Очаква се глобалните приходи да достигнат 57 милиарда долара. Рекреационната марихуана е по-голямата част от пазара - 67%, докато приходите от медицинска марихуана са около 33%.

Първата страна, която легализира изцяло марихуаната, беше Уругвай през 2013 г., а Канада последва този пример през миналата година. В момента САЩ все още се колебаят за легализацията на канабиса, въпреки очевидните му ползи за икономиката.

Например, равнището на заетост ескалира откакто марихуаната е легализирана. През 2017 г. секторът разкри 121 000 нови работни места и търсенето на търговци на дребно и експерти непрекъснато нараства.

Щатите, в които марихуаната не е забранена, са: Аляска, Калифорния, Колорадо, Мейн, Масачузетс, Мичиган, Невада, Орегон, Върмонт, Вашингтон, а тези за които се обмисля легализирането са Вашингтон D.C., Ню Йорк и Ню Джърси. Илинойс наскоро се присъедини към първите, но законът ще действа от януари 2020 година.

Ако легализацията се случи, първото нещо, което можем да очакваме, e огромна сума пари да бъдат спестени, тъй като през 2010 г. 3.6 милиарда долара от парите на гражданите на САЩ бяха изразходвани за прилагане на законите за притежание на марихуана.

Просто погледнете най-новите данъци за марихуана. Вашингтон има най-високите данъци върху марихуаната, така че успя да достигне до приходи от 319 милиона долара, а Калифорния е на второ място с 300 милиона долара. Държавният данък в Колорадо за марихуана донесе 266 милиона долара. Ако марихуаната беше легална на федерално ниво, Министерството на финансите на САЩ щеше да събере една огромна сума.

САЩ може да стане най-големият пазар на марихуана в света, освен ако Европа не реши да легализира марихуаната. С изумителен бюджет от 1.3 трилиона долара за здравеопазване Европа едва ли би имала конкуренция. Германия и Италия са водещи, а Великобритания вече е най-големият производител на медицински канабис в света. Смята се, че пазарът на канабис в Австралия ще достигне 1.2 милиарда долара продажби до 2027 г., като по този начин се присъединява към първенците.

За опитен акционер анализирането и избора на най-добрия начин да се изложи към даден сектор винаги е предизвикателство. Малко адреналин винаги е от полза. Ако обаче акциите на марихуана компаниите са нещо ново за вас, винаги е най-добре да инвестирате в най-бързо растящите компании на пазара. И така, кои са те точно?

10. Aurora Cannabis Inc.

Символ: ACB
Темп на растеж: 305%
Цена: 3.75 долара
Седалище: Ванкувър, Канада

Каквото и да сте чували за компанията, всичко е вярно. Aurora Cannabis е една от най-големите компании за марихуана в света и с ръст от 305% ще продължи да бъде такава. Разпространена на пет континента и в 25 държави, тя винаги търси разширяващи се възможности, като например придобиването на CanniMed и MedReleaf.

9. Canopy Growth Corporation

Символ: WEED
Темп на растеж: 313%
Цена: 28.34 долара
Седалище: Онтарио, Канада

От всички компании от нашия списък, Canopy Growth има най-голямата пазарна оценка - над 12 милиарда долара! Отчетите за тази година също са повече от положителни, като обявяват приходи от продажби на акции и продажби от последното тримесечие до 99.3 милиона долара. Тя оперира на пет континента и има партньорство със знаменитостти, сред които Снуп Дог.

8. Acreage Holdings Inc.

Символ: ACRG
Темп на растеж: 487%
Цена: 5.61
Седалище: Ню Йорк, САЩ

Докато четете това, се извършва сливането на 3.4 милиарда долара между Canopy Growth и Acreage Holdings, одобрено значително от мнозинството от акционерите. Следователно, можем да очакваме, че Canopy Growth Corporation ще оглави този списък доста скоро.

7. The Green Organic Dutchman

Символ: TGOD
Темп на растеж: 517%
Цена: 1.15 долара
Седалище: Онтарио, Канада

Копманията произвежда и растения. Може би "зеленият органичен холандец" все още не е получил първия си милиард, но ако темпът на растеж продължава да е над 500... Е вие направете математиката. Това може да е една от най-добрите компании за марихуана, в която да инвестира през тази година.

6. OrganiGram Holdings Inc.

Символ: OGI
Темп на растеж: 621%
Цена: 3.56 долара
Седалище: Монктон, Канада

Пазарна капитализация от близо 500 милиона долара със сигурност поставя компанията в една група с най-големите компании за марихуана в света. До края на 2019 г. се прогнозира, че OrganiGram Holdings Inc. ще произведе около 250 000 паунда канабис. Партньорство с немска компания и разработване на изпарители са само част от техните планове за стратегия за растеж.

5. HEXO Corp.

 

Символ: HEXO
Темп на растеж: 950%
Цена: 2.52
Седалище: Канада

Канадските компании за марихуана доминират на световния пазар. HEXO има ръст на годишна база от почти 1000%. Той продава традиционни продукти за марихуана, включително цветя. Компанията току-що се присъедини към NYSE (Нюйоркската фондова борса) и се разширява на европейския пазар - в Гърция беше издаден последният получен лиценз за медицински канабис.

4. GW Pharmaceuticals

 

Символ: GWPH
Темп на растеж: 1191%
Цена: 129.65 долара
Седалище: Кеймбридж, Великобритания

Повечето американски и канадски компании нямат нищо общо с GW Pharma. Основана през 1998 г., това е една от най-известните компании за марихуана и дължи славата си на Sativex и Epidiolex. Първият медикамент е първото лекарство на базата на канабиноиди в света, докато последното попадна под светлината на прожекторите, тъй като е единственото лекарство за CBD, което е одобрено от FDA. Продажбите на Epidiolex в САЩ за първото тримесечие на 2019 г. бяха 33.5 милиона долара.

3. Cara Therapeutics Inc.

Символ: CARA
Темп на растеж: 1 379.12%
Цена: 19.88
Седалище: Кънектикът, САЩ

Тази американска компания за канабис е силен конкурент на GW Pharmaceuticals. Тя е фокусирана върху производството на лекарствата, които служат за облекчение от (хронична) болка, сърбеж и възпаление. Британската компания може да получи признанието за FDA, но в момента CARA празнува поредното си успешно изпитание и се доближава до печата на одобрението на FDA. Korsuva (CR845) е ново лекарство, което вероятно ще получи потвърждението, че е безопасно да се използва.

2. iAnthus Capital Holdings Inc.

Символ: IAN
Темп на растеж: 4 176%
Цена: 2.3
Седалище: Ню Йорк, САЩ

Пазарната капитализация от около половин милиард долара може и да изглежда минимална, но ако можете да видите какво може да донесе бъдещето, ще се втурнете да купувате тези акции на NASDAQ, пишат от изданието InvestorMonkey.

В момента това, от което iAnthus наистина се нуждае, за да увеличи значително капитала си, е друга добре планирана придобивка, подобна на сделка с MPX.
Приходите за Q1 бяха почти 10 милиона долара, което изглежда скромно в сравнение с конкуренцията. Все пак това е увеличение с 4176% от последната година и компанията има всички шансове да го направи още веднъж.

1. Arena Pharmaceuticals Inc.

Символ: ARNA
Темп на растеж: 45 544,30%
Цена: 48.90 долара

Arena Pharmaceuticals Inc. е биофармацевтична компания от Калифорния, фокусирана върху разработването и доставката на лекарства на американски и швейцарски пациенти. В допълнение, тя се разширява на азиатския пазар чрез лекарства като Everest.

Докато Arena е записана като една от компаниите за марихуана, това не означава, че цялото й производство на биотехнологии се върти около лекарството на базата на канабис. Тяхната гордост и радост, базирана на канабис, е APD371, болкоуспокояващо за хора, страдащи от болестта на Chron.

С такъв невероятен YOY процент (да, проверихме го два пъти), можем да видим само умножаването на приходите с бързи темпове.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи.