Канабисът и употребата във всичките му форми могат да са напълно легални във Великобритания до най-много 5 години. Това казват група от министри, които се преди дни се върнаха от посещение в Канада, където дори пушенето на растението е легално. Дейвид Лами от лейбъристката партия и сър Норман Лам са на мнение, че т.нар. „наркотик” ще се продава в аптеките без лекарско предписание след по-малко от половин десетилетие.

Позицията на Лами представлява обръщане на 180 градуса от позицията на партията му, чието официално становище за легализацията е напълно противоположно. За момента конопът е легален за медицинска употреба и може да бъде предписан от лекар, но употребата на растението с цел забавление (чрез пушене) все още е нелегална.

„Искам пазарът да е регулиран, напълно легален и отнет от лапите на престъпните групировки. Да бъде по-слаб от този, предлаган на улицата, да има сложен етикет и да е организиран централно в държавата”, казва Дейвид Лами. 

 

Двамата са първите министри на Великобритания, които открито и пред камери са тествали продукт, направен от канабис, в който дори е присъствала психоактивната съставка на растението – тетрахидроканабинол.

Разбира се има и скептично настроени политици, които смятат, че идеята за пълна легализация до 5 години е абсурдна. „Имаме още много какво да учим преди легализирането на канабиса за пушене. По-реалната прогноза е растението да бъде достъпно за всички до 10, може би 15 години”, смятат те.