Тайландският държавен проект за медицински канабис произведе първата си партида от продукта – 10 хил. бутилки масло от коноп и започва да ги разпространява и доставя до пациентите си още следващата седмица. 

Военното правителство на страната легализира мецицинския канабис още през март т.г. и създаде фабрика в провинция Патхуматхи, близо до Банкок . Първите 140 легални растения започнаха да цъфтят през май и вече са напълно узрели за събиране, което позвоява на правителствените учени да започнат да произвеждат канабисовото масло.

Изпълнителният директор на Правителствената фармацефтична организация в Тайланд – Уитхун Дануибун – съобщи на пресконференция, че маслото вече е готово и ще бъде транспортирано до 4000 регистрирани пациенти чрез болниците в цялата страна. Това ще се случи още на 7 август.

За да използват легално конопеното масло, тайландските пациенти трябва да страдат от едно от изброените заболявания: епилепсия, хронична болка, болестта на Паркинсон или Алцхаймер, както и тези, които изпитват нежеланите ефекти на химиотерапии. 

Уитхун признава, че количеството, което държавата към момента произвежда е доста по-малко от това, което е необходимо, за да задоволи нуждата на пациентите. Затова той обеща процесът да бъде ускорен в идните месеци.

Очаква се държавната компания да произвежда до 1 млн. бутилки канабисово масло до първото тримесечие на 2020 г.

Тайланд всъщност е първата страна в света, където масло от коноп се произвежда директно от държавата, вместо от частни инвеститори.

Страна отдавна е известна с традиционната си употреба и производство на растението и с този ход политиците се опитват да се превърнат в един от най-големите бъдещи играчи на развиващия се пазар за медицински канабис.