Може ли “наркотик” , без медицинска стойност, да бъде този, който ни спасява?

Повече от 2 милиона американци страдат от антибиотично-резистентни инфекции годишно. Има редовни, често апокалиптични предупреждения, че този брой може да се увеличи, тъй като бактериите стават по-устойчиви.

Много бактерии вече са устойчиви на антибиотици. Откакто са открити способностите на пеницилина, лекарите го предписват при нужда. Лекарствата, които съдържат синтетични вариации на нови и по-силни антибиотици са създадени от фармацевтичните компании, но за сметка на това, бактериите мутират, за да устоят.

Има много причини, поради които сме в тази ситуация: прекомерно предписване от лекари, неправилното използване, при което пациентът не успява да завърши курса на лечение, селскостопанската употреба, поставянето в почистващи препарати за дома и дезинфектанти.Знаем, че канабисът има способността да убива раковите клетки, да възстановява мозъчните увреждания, да забавя деменцията, да възстановява когнитивното функциониране на пациентите с удари и бързо да се справя с болката. 

Изглежда, че вече имаме и решение за проблема с бактериите. Установено е, че канабиноидите притежават мощни антибактериални способности, включително способността да се борят с MRSA (Метицилин-резистентен стафилокок). Това е изключително болезнена и трудна за лечение стафилококoва инфекция.

Екип от изследователи от Великобритания и Италия са извършили проучване върху пет от най-разпространените канабиноида в канабиса ( THC, CBD, CBG, CBN, CBC ), за които е известно, че са ефективни при убиването на шест различни щамове на MRSA. Това, което са открили е впечатляващо. Някои от тези канабиноиди са толкова ефективни, колкото и антибиотиците от висок клас, но изпълняват функциите си по различен начин от традиционните медикаменти. Поради тази причина те са в синхрон с тактиката, която MRSA използва, за да избегне антибиотиците.

Най-ефективното приложение на канабиноидите би било локално средство, което помага при лечението на язви и рани. Това би спомогнало и за намаляване на тежестта върху антибиотиците и за предотвратяване на тяхното прекомерно използване. Това не е ново лекарство. Канабисът е използван от нашите предци за лечение на заболявания като туберкулоза, антракс, гонорея, малария и дизентерия.