Калифорнийското вино и миризмата на коноп не си отиват. Откакто през 2016 г. Калифорния разреши употребата на канабис за развлечение, земеделците от източното крайбрежие са в конфликт с производителите на марихуана, информира АФП.

Лозарите и много от жителите на Санта Барбара се оплакват от нежелани съседи, тъй като отглежданият от тях канабис не само разнася миризма из въздуха, но и обърква начина им на живот. Посевите с канабис вече са колонизирали стотици хектари след въвеждането на смекченото законодателство в окръга. Цената на реколтата от всеки хектар може да достигне няколко милиона долара, милиони са и стръковете марихуана, които никнат по склоновете на долините Санта Инес и Санта Мария редом с лозовите насаждения.

На юг оттам, в малкото крайбрежно градче Карпинтерия, досегашните оранжерии за отглеждане на градински насаждения и цветя вече се използват за канабис за ужас на някои от местните жители.

"Сега трябва да си слагам маска, като излизам на двора, а внуците ми престанаха да идват при мен заради миризмата", споделя Хуан Еспозито, дошъл преди 36 години да живее в това градче.

Лозарите, производителите на авокадо и други традиционни земеделци се оплакват, че са принудени да адаптират собствената си дейност с изискванията за канабиса, който е несъвместим с химическите пестициди.

Председателят на Асоциацията на отговорните производители на канабис Греъм Фарар се кълне, че колегите му правят всичко по силите си, за да поддържат добри съседски отношения, инсталират системи за контрол на миризмите, а освен това допринасят за местната икономика. Винопроизводителите обаче не искат миризмата на коноп да се носи из техните зали за дегустация. /БТА