Хората с висок риск да развият шизофрения са по-склонни да пушат канабис, установи ново изследване. За целта учени са проучили над 180 хил. човека по целия свят, използвайки данни от сайт за тестване на ДНК, както и здравни досиета във Великобритания и данни от предишни изследвания.

Учените са открили 35 гена, които оказват влияние върху вероятността за пушене на марихуана. Същите гени влияят и върху вероятността да се развие шизофрения, което означава, че между двете е неща възможно да има връзка.

Всъщност болестта би могла да накара хората да употребяват канабис, в опит да се справят с нея, твърдят учените, с което опровергават досегашното схващане, че марихуаната може директно да причини шизофрения.

Подобни генетични връзки означават и че хората са по-склонни да бъдат екстровертни личности и да се отдават на рисково поведение, което би могло да ги провокира да пушат марихуана.

Проучването обаче не дава никакви факти, които да докажат, че пушенето на канабис допринася за проблеми с психичното здраве.

Изследването е проведено от изследователи в Института QIMR Бергхофер в Бризбейн, университета „Радбоуд“ в Холандия и Вирджинския британски университет в САЩ.

Учените откриват това, което те наричат „генетично припокриване“ в ДНК на хората. Припокриването разкрива, че има някои гени, които увеличават шансовете на някого да развие шизофрения и тенденцията да пуши канабис. Много от 35-те припокриващи се гена също така изглежда увеличават вероятността някой да пуши цигари или да пие алкохол.

Изследванията в миналото предполагаха, че наркотиците са предизвикали заболяването. Предишни проучвания предполагаха, че пушенето на канабис може да предизвика шизофрения или други психични заболявания. Но това изследване показва, че

употребата на марихуана може да не е пряка причина.

Професор Еске Деркс от Института QIMR Бергхофер заяви: „Това може да подскаже, че хората с шизофрения използват канабис, за да се справят със симптомите. Тези констатации не изключват възможността употребата на канабис да допринесе и за появата на шизофрения; все пак в това проучване ние не открихме доказателства, които да подкрепят това“.

Изследването е публикувано в списание Nature Neuroscience.