Няма африканска държава, която официално да регулира конопът. Новият кандидат-президент на Замбия, Петър Синкамба от Зелената партия, обещава да стори точно това. След смъртта на президента Майкъл Сата, в края на месец октомври, страната се намира в повратна точка в търсене на нова култура, която да подсили икономиката - тази култура може скоро да се окаже конопа.

В Замбия от дълго време се призовава за нова ера на екологично чисти икономически печалби. Планът на Синкамба включва легализиране на билката за медицински цели, което ще бъде прецедент за Африка и голяма промяна за общо казано консервативната нация. Идеята е да се изнася остатъка с цел печалба, което според новия кандидат-президент е на стойност милиарди.

Синкамба изглежда не само устремен, но и способен действително да изпълни заданието. В колежа той е ръководител на студентски съюз, а в крайна сметка е изгонен за организиране на протест срещу намаляване на финансирането от страна на правителството за учебното заведение. В крайна сметка, той попада в черния списък на много работни места в страната заради своите действия. Приемайки предприемачеството като единствен вариант, младият замбиец започва износ на стопанска дейност, което му изкарва няколко милиона.

Въпреки че печели добре обаче, Синкамба иска нещо повече за страната си, и така той в крайна сметка напуска бизнеса, за да започне „Граждани за по-добра околна среда“ (Citizens for a Better Environment), което го води до реализирането на политическите си цели, и в крайна сметка до канабиса.

„Исторически погледнато, ние сме от хората, които консумират най-много канабис,“ Синкамба  пред Guardian. „Масово се отглежда в цялата страна [за черния пазар] ... Така че това, което казвам е нека да излезем на яве и узаконим отглеждането на културата;“ план, който той предполага би могъл да позволи на страната му да допринесе за 10% от отглеждането на световния канабис.

Международните експерти обаче изглеждат скептични по отношение на плана на Симкамба, но същевременно го назовават - „напълно възможен“; както от правна гледна точка, така и от икономическа, амбициозната Замбия би могла да маневрира умело около глобалната политика спрямо веществата, за да открие вратичките за употреба на лекарствения продукт.

В Израел например миналата година се обмисля вариант, в който евентуално да се изнася канабис – медицинско качество, към Чехия, но от опасения, че това „няма да изглежда добре за страната в очите на света“, се отдръпнаха от подобни планове.

Джон Колинс, експерт в наркополитиката, твърди, че износът на канабис за немедицински цели би създало конфликт спрямо конвенцията от 1961 г. За медицински цели, нещата не стоят по същия начин и изглежда има начини според съществуващите закони това да се случи.

„Мисля, че ключът за Замбия е следния - икономическата възвращаемост от индустрията надделява политическите пречки, които биха ограничили държави като Израел да тръгнат по този път в момента,“ твърди Колинс.

Във всеки случай, Синкамба не е фаворит за президентството, но говори на езика на младите замбийци. По улиците той е посрещан с викове за „легализация.“ Според доклад на ООН, Замбия се намира на второ място в света по употребяващи канабис на глава от населението - 17.7%, след Исландия 18.3%. САЩ се намират на трето място с 14.8%.

„Когато погледнем тенденциите, към които света се движи по отношение на узаконяване на канабиса,“ Синкамба казва още, „Ние не искаме да бъдем последни. Искаме да бъдем от първите.“