Добре известен факт е, че канабисът стимулира глада, причинявайки изпитването на несравнимо желание за храна.

Докато изпитването на глад е доказано като нещо полезно в медицинските среди, учените се опитват да разберат как се случва това. Действително, последните изследвания показват, че феноменът е по-сложен, отколкото се е предполагало.

Оказва се, че канабисът може да повлияе на апетита по редица начини. Ето някои от тях.

Увеличава вкуса на сладкото

Открито е, че действието на билката върху мозъка, случващо се чрез пътеки, наречени канабиноидни рецептори, засилва сетивата и по-специално вкуса на сладкото. Това се получава като противодействие на ефектите от хормона лептин. От друга страна, канабисът изглежда, не променя солените, киселите или горчивите вкусове.

Увеличава удоволствието от храненето

Храненето активира системата за възнаграждение на мозъка, което включва освобождаването на вещество, наречено допамин. Това означава, че при поглъщането на храна, мозъкът ще бъде възнаграден за това. Известно е, че съединенията в канабиса изменят освобождаването на допамин в различни ситуации. След употреба, Тетрахидроканабинол (ТХК) засилва това освобождаване, което по принцип се случва по време на хранене.

Засилва желанието за хранене

Проучванията показват, че билката може да увеличи желанието за храна или апетита по редица начини. Един от тези начини е свързан с нивата на допамин, които наред с чувството за възнаграждение, стимулират и мотивацията.

Друг начин, по който канабисът повишава апетита, е чрез хормона грелин, намиращ се в червата. Грелинът действа, повишавайки апетита, но проучванията доказват, че ефекта му е контролиран от канабиноидните пътища. Смята се, че ТХК може да засили действието на грелина.

Изостря обонянието

Изследване, публикувано в списание Nature предполага, че ТХК подпомага обонятелната луковица да увеличи способността си да помирише храната. Теорията е, че повишеното чувство за мирис, причинено от ефектите на билката, също може да засили желанието за храна.

Може да потисне глада

Може би най-интересният аспект на нуждата да се храним след употребата на канабис е това как ни се отразява ако в действителност сме гладни. Всъщност, изследванията показват, че билката може и да намали чувството за глад, когато е налице. 

Скорошни проучвания показват как животни, които първо са оставени без храна и след това нахранени са склонни да ядат повече когато активните пътеки на канабиса в специфична част на хипоталамуса са блокирани. По този начин, учените смятат, че нуждата от храна може и да не се прояви във всяка ситуация.

В действителност, тези открития предполагат, че канабисът може да има обратен ефект ако изпитваме глад - с други думи, може да ни убеди, че не сме толкова гладни, колкото всъщност сме.

Превод и редакция: Nessa