Министерството на здравеопазването разреши използването на канабиса за медицински цели в Хърватия.
 
Новата разпоредба позволява употребата на марихуана при болни от множествена склероза, карцином, детска епилепсия и СПИН, предаде агенция Хина.
 
С този правилник се създава и правна рамка за внос на медикаменти в Хърватия, създадени на базата на канабис. Те ще могат да се купуват от аптеките само по лекарско предписание.
 
Лекарствата ще се предписват с еднократни рецепти, издадени от лекари на обща практика по препоръка на специалисти по неврология, онкология, инфектология и невропедиатрия.
 
Медикаментите ще се предписват в определено количество, нужно на пациента за един месец.
 
Експертната комисия за легализация на употребата на марихуана за медицински цели заключи, че според медицинската практика нито един от препаратите на базата на канабис не може да излекува трайно злокачествен тумор и да спре прогресирането на множествена склероза или СПИН.
 
Някои от тези медикаменти обаче облекчават симптомите на тези болести и тяхната употреба се препоръчва в комбинация с други форми на лечение.
 
Употребата на канабис не е одобрена за други неврологични заболявания като Паркинсоновата болест, епилепсия и психиатрични отклонения.
 
През септември българският независимият депутата Велизар Енчев внесе предложение в парламента да се легализира марихуаната за медицински цели у нас. Здравният министър Петър Москов отхвърли идеята, като се обоснова, че наркотичното вещество може да се легализира само когато има качествен контрол върху процеса, какъвто в страната ни все още няма.
 
Припомнете си случая с бабите от с.Самуилово, които бяха осъдени за отглеждане на канабис.