Пазарът на канабиса може да достигне до 15 млрд. долара тази година. Източници от вътрешността на индустрията прогнозират, че глобалните продажби на продукти, свързани с растението могат да достигнат до на 14.9 млрд долара през 2019 г. Ръстът спрямо м.г. е в размер на над 36%.

За пръв път в историята годишният отчет „Състоянието на пазарите за легален канабис” отчита, че индустрията с конопа е в своя пик. Тук се говори за продукти, базирани на растението – от една страна медицински, основани на CBD (канабидиол), а от друга на тези, основани на активната психотропна съставка ТХК (тетрахидро канабинол).

Седмото издание на въпросния отчет включва в себе си поглед в „кристалната топка”, прогнозирайки състоянието на индустрията в бъдеще. Базирано на тези прогнози, очакванията са огромен ръст в следващите 5 години, продажбите на медикаменти, в които конопа е основна съставка, се очаква да достигнат до 44.8 млрд. долара до 2024 г.

Дългосрочните прогнози пък говорят за още по-оптимистична картина.

За същия период надеждите са канабисовата индустрия да достигне до 5 млрд. долара в Канада, европейските и южноамериканските пазари да стартират свои собствени програми, а щати в САЩ като Аризона, Мериленд, Ню Джърси, Ню Мексико и Ню Йорк напълно да легализират употребата на канабис във всичките му форми.