След множеството извършени арести и акции от началото на годината, управниците на град Бургас решиха да разгледат научните факти и доказателства и гласуваха анонимно легализацията на добре познатото растение.

От първи юли се очаква новият закон да влезе в сила и от тази дата, всички живущи на територията на област Бургас ще могат да се регистрират за издаването на документ, който ще разреши употребата на не публични места, пренасянето на до 100 грама и отглеждането на до 5 растения коноп.

Изискванията за регистрация са следните:
- навършени 18 години
- адресна регистрация
- липса на провинения в последната 1 година

Според управниците забраната вреди повече на обществото, от колкото може да навреди гласуваната легализация. В момента съдебните зали са пълни с дела за притежание на коноп и затворите се препълват. Липсата на регулация раздава големи части от градовете на картели, които задвижват нелегална търговия с други наркотици паралелно с конопа и в същото време лишава общината от допълнителни приходи за образование и инфраструктура.

Друго нещо, което подчерта управата е, че всички осъдени за притежание на коноп ще бъдат освободени.

Фактът, че всеки ден се арестуват младежи за притежанието на едно растение, което расте свободно в околията и след това биват изпращани редом до крадци, измамници, изнасилвачи и убийци е бил водещ в решението на администрацията.

Предвидено е законът да има 1 година изпитателен срок. Също така е предвидено създаването на нов орган, който ще регулира отглеждането и разпространението на коноп. През изпитателният срок всички жители пожелали да отглеждат коноп ще трябва да документират развитието на свойте реколти и да предоставят по 1 семка и 5 грама от всяко растение, за създаването на генетична банка, която ще служи за създаването на генетична база в местен университет.

Вкарването на конопеното растение в регулация и създаването на следящият орган ще заличи нелегалните продажби на коноп и ще отдалечи гражданите от наркодилърите, които освен трева продават амфетамин, хероин и крокодил.

Този умен ход е подкрепен освен от научната общност и жителите, но и от сектор туризъм, земеделие и научните институции.

От сферата на туризма приветстваха и благодариха за решението на управата. От там очакват удвояване на туристите за това лято и продължаване на туристическия сезон през останалите месеци.

Но сякаш най-радостни са хората страдащи от различни болести включително артрит, епилепсия, сърдечни заболявания, множествена склероза и други автоимунни заболявания, ракови заболявания, глаукома и др. Очаква се създаването на специализирана болница, която ще лекува свойте пациенти главно с екстракти извлечени от растението.

"Някои казват, че конопът е кръстопътен наркотик и са прави. Прави са, когато конопът е нелегален и се купува от същите хора, които с удоволствие биха ви продали амфетамин, кокаин, хероин. Има цена, която обществото плаща като държи това растение нелегално. Цената е огромен прираст в икономиката, хиляди работни места и най-тежкото - човешки животи, които тази билка може да лекува и спаси." каза министъра на новия регулаторен орган.

Честит 01.04.2014! Знаем, че шегата е доста неприятна, но правим всичко възможно тази новина да стане реалност в цялата страна. Нека повече хора се информират за ползите от това невероятно растение и загърбят стереотипите.