Всеки човек изследва съзнанието си по свой начин. Тези, които обичат да използват канабис, за да разширят своите възприятия вероятно вече знаят, че ефекта от билката зависи изцяло от намерението на този, който я използва.

Съзнателното решение за желания ефект, който иска човек да получи подсказва, че употребата на канабис е едно преднамерено духовно преживяване. Когато се прави съзнателно, очакваният ефект е неизбежен и лековит, от друга страна необмислената и лишена от смисъл употреба отключва подсъзнанието и остава то да решава какъв да бъде ефекта от преживяното. Поради тази причина не е препоръчително хора с неясна представа какво точно желаят да получат от подобно усещане да експериментират по този начин със билката.

Употребата на канабис за ритуални и духовни цели датира от хилядолетия в исторически аспект. От самото начало конопа се е използвал, за да лекува и да свързва човека с божествената му същност. Днешно време потреблението се извършва най-вече с рекреативна цел, а злоупотребата с това свещено растение е отдалечила човека още повече от неговата истинска същност. Предвид това, забраната над растението е едно съвсем очаквано явление. Докато хората не разберат, че с канабиса шега не бива то няма никога да бъде свободно достъпно.

Невероятните свойства на канабиса, да предоставят желаното преживяване на човек, го поставят на челно място измежду всичките сакрални растения на планетата. Ако поиска човек да увеличи апетита си, това ще се случи. Един джойнт преди поход, за да бъде планинската разходка по-приятна, е това което ще последва. Ако се приеме, за да облекчи болката, да се отпусне човек или да разкара стреса от себе си, канабиса ще помогне, за да се случи точно това. Очевидно и други фактори влизат в игра като например качеството на конопа, количеството, сорта, по какъв начин ще се приеме и т.н. В по-голямата си част обаче, канабис щамовете са склонни да работят по идентичен начин когато става дума за медитация. Както с много неща в живота, всичко е въпрос на поставеното намерение.

Друго чудотворно качество на канабиса е способността да подобри не само физическото, но и „енергийното тяло.“ Разширявайки съзнанието на човека билката винаги е била смятана за „свещена.“ Най-лесният начин да бъде потвърдено това е ефекта, който има употребата на растението над енергийните портали на човека - „чакрите.“

Терминът „чакра“ означава „колело“, предназначен да обозначи кръговите аспекти на тези енергийни портали. Обикновено са описани като 7 на брой намиращи се по линията на гръбнака, от върха на главата към основата на гръбначния стълб. Това са концентрирани усещания в тялото, като областта на гърлото, сърцето и стомаха. Лесно забележимо е как те могат да се засилят или да променят усещането на някой, когато друг човек се приближи. Този факт не е само психологически, в такъв момент енергийните потоци се задействат и човек става по-сетивен. Начинът, по който човек се чувства в даден момент въздейства на хората около него.

При употреба на канабис, се забелязва силна тенденция чакрите да се активират повече от обичайното. Този ефект привлича поток от входящи енергийни частици в човешката система. Чакрите се отварят, за да се настанят по-добре в този поток. Отварят се по-широко поради високата вибрация предизвикана от билката. Тази по-изразена чувствителност кара хората да се чувстват по-свободни и по-дружелюбни едни към други, докато по-ниските вибрации, правят хората по-оттеглени и подозрителни спрямо другите.

Приемането на канабис буквално подобрява психическата връзка между хората като по този начин билката помага за добрата хармония с нашата собствена душа, с природата и това, което наричаме „Бог“ или казано по друг начин Вселенското съзнание.