Фибромиалгията (ФМ) е синдром характеризиращ се с хронична болка, напрежение и умора в мускулите, сухожилията и ставите, без да съществува наличие на възпаление. Пациентите изпитват също неспокоен сън, умора при събуждане, отпадналост, раздразнение, дори депресия.

Фибромиалгията се счита за състояние на мускулите. Малко се знае за причините водещи до заболяването. Заседналият начин на живот и високите нива на стрес в ежедневието се считат за основни предпоставки за появата на подобни оплаквания. Последни проучвания разкриват нови факти за заболяването. Пациентите с ФМ имат понижени нива на серотонин и увредени дълбоки фази на съня, което до някъде обяснява честите случаи на умора при събуждане и липсата на тонус.

Повече от половината пациенти с ФМ страдат от мнемонически и/или емоционални разстройства. Те включват – лоша концентрация, не добра къса памет, промяна в настроението, раздразнителност, безпокойство, депресияи т.н. Тъй като точната диагностика на ФМ е трудна, а и няма лабораторни изследвания за това, пациентите с ФМ често се асоциират с погрешна диагноза. Например, в не редки случаи се взема депресията за основен проблем и пациентите се пренасочват към психиатър.

Състоянието се среща десет пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. Характерно е за възрастта от 25 до 60 години. В САЩ броят на страдащите от ФМ е над 5 милиона.

За тези американци, които страдат от ФМ, хроничното им състояние, болките с неизвестна етиология, умората и депресията са често за тях начин на живот. Въпреки че Американската агенция за храните и лекарствата одобрява малък брой лекарства за лечение на симптомите на ФМ, много от пациентите съобщават, че изписваните хапчета с рецепта не предоставят достатъчно облекчение. От друга страна, все повече и повече пациенти с ФМ намират ефективно облекчение с медицинския канабис.

Резултатите от скорошно онлайн проучване на над 1300 пациенти, проведено от National Pain Foundationи NationalPainReport.com,сред анкетираните, 379 пациенти заявяват, че са употребили канабис терапевтично. 62% процента от тях класифицират конопа като „много ефективен“ при лечението на състоянието им. Едва 5% от запитаните твърдят, че канабисът „не работи въобще.“

За сравнение, измежду тези ФМ пациенти, които са използвали медикамента Cymbalta (Duloxene), само 8% го определят като „много ефективен“, а 60% твърдят , че „изобщо не работи.“ Сред тези, които са приемали Lyrica (прегабалин), 10% от тях докладват, че лекарството е „много ефективна“, в сравнение с 61% , които не съобщават никакво облекчение. Сред тези, които са използвали Savella (Milnacipran), 10% определят лекарството като „ефективно“, докато 68% твърдят обратното.

Коментирайки резултатите от проучването, д-р Марк Уаре – доцент по семейна медицина и анестезия в Университета Макгил в Монреал – споделя пред National Pain Report, “Ние отчаяно се нуждаем от някой, който да проучи този потенциал за ефикасността на канабиса.“

Уаре, чиито собствени клинични изследвания са доказали ефикасността на билката при пациенти с трудна за лечение рефрактерна болка, добавя: „Научната обосновка е налице. Съществуват някои ранни, предварителни доказателства, подкрепени от клинични проучвания, които показват, че употребата на канабис може да бъде ефективна. Скорошните проучвания добавят допълнителна тежест към твърденията, че канабисът може да се окаже далеч по-добро решение от съществуващите терапии. Мисля, че това наистина трябва да мотивира изследователите да предприемат клинични изпитания и да проучат билката по-подробно.“

Някои изследователи вече са го направили. През 2006 г. германски учени съобщават, че оралното прилагане на ТХК-тетрахидроканабинол значително намалява както хроничната, така и експериментално индуцираната болка при пациенти с фибромиалгия. На пациентите, част от изследването, се прилагат дневни дози от 2.5 до 15 мг на ТХК, без да им се дава други лекарства срещу болка по време на проучването. Сред тези участници, които са завършили процеса, всички докладват значителен спад в степента на изпитаната и предизвикана болка.

Съвсем наскоро, испански изследователи оценяват употребата на канабис като лечение на ФМ. Един бегъл преглед на резултатите показва защо толкова много пациенти предпочитат билката пред хапчетата.

Изследователите съобщават, „Употребата на канабис е свързана с благоприятен ефект върху някои ФМ симптоми. …Два часа след употребата на канабис, резултатите на визуалната аналогова скала показват статистически значително намаляване на болката и сковаността, подобряване нивото на релаксация и повишаване на сънливостта и усещането за благосъстояние.“

Те достигат до заключението, „Ние наблюдаваме значително подобрение на симптомите на ФМ при пациентите употребяващи канабис в това проучване, въпреки че съществува известна променливост в резултатите. Тази информация, заедно с доказателствата от други клинични проучвания и нововъзникващите знания за ендоканабиноидната система и ролята на системата на стреса в патофизиологията на фибромиалгията, предлага нов подход към страданията на тези пациенти.“