Канабисът ще бъде легализиран във Великобритания до 5-10 г., предвиждат британски депутати, цитирани от Би Би Си.

Група британски депутати от различни партии посетиха Канада, която се превърна в първата държава от Г-7, легализирала марихуаната за развлекателни цели през 2018 г.

От тримата политици в групата единият рязко промени позицията си.

Дейвид Лами от Лейбъристката партия подкрепя легализиране на канабиса, което е в разрез с официалната позиция на партията.

Лами, заедно с един консерватор и един либералдемократ, участваха в документалния филм на Би Би Си "Легализирането на канабиса: Историята на Канада", който е заснет по време на посещението им в северноамериканската държава.

В момента на Острова канабисът е Клас Б наркотик и наказанието е до 5 г. затвор. Но има промяна в подхода към продукти с медицинска марихуана, които законно могат да бъдат предписвани на някои пациенти. Решението да се облекчат тези правила беше взето след бурно обществено недоволство във връзка с отказ на две момчета да получат достъп до масло от канабис заради епилепсия.

"Искам пазарът да бъде легализиран, регулиран и да се отнеме от престъпните банди", обяви Дейвид Лами след посещението си в Торонто.

Либералните демократи на Острова официално подкрепят легализиране на канабиса.

Посещението в Канада е било организирано от организация Volte Face, която настоява за легализиране на канабиса на Острова.