Легалната марихуана се приближава все по-близо и се очаква да се превърне в реалност в щата Аляска, където е много вероятно избирателите да се произнесат положително по въпроса през август тази година.

На 8 януари т.г. поддръжниците на билката в Аляска предадоха петиция за легализиране на рекреативната употреба на марихуана с над 45 000 подписа. Ако държавните служители успеят да потвърдят, че най-малко 30 169 от подписите са валидни, инициативата ще бъде допусната за гласуване през месец август 2014 г.

Ако избирателите решат да узаконят растението, Аляска ще се превърне в третия щат в страната, след Колорадо и Вашингтон, съгласили се да разрешат пушенето на марихуана за възрастни над 21-годишна възраст.

"Това не означава, че инициативата ще донесе марихуана в Аляска," каза Бил Паркър, бивш държавен законодател и един от основните спонсори на инициативата, в обръщение към местния вестник Анкъридж Дейли Нюз. "Марихуаната е вече в Аляска, а инициативата ще легализира, регулира и обложи с данъци растението. С други думи, ще се третира като алкохола."

Въпреки че гласуването е след няколко месеца, анкета, проведена през април 2013 г. установи, че 54% от населението подкрепя легализирането на марихуаната. Щатът Аляска вече ратифицира употребата на медицинска марихуана и декриминализира притежанието на малки количества, но пълния текст на петицията се стреми да узакони притежаването на до една унция растителна маса, като същевременно позволява на хората да гледат до шест растения.

Както и в Колорадо и Вашингтон, ще се облагат с данъци всички продажби на пазара на дребно - петицията предлага $50 данък за всяка унция - а също така позволява на местните власти да прибавят допълнителни данъци. В Денвър например, градът реши да приложи допълнителни 3,5% градска такса в горната част на щата.

"Предложената инициатива ще изнесе продажбите на марихуана от подземния пазар и ще ги постави в легитимния и обложен с данъци бизнес", Тим Хинтербергер, друг спонсор и професор по биология в Университета на Аляска, заяви пред Хъфингтън Пост "Подмяната на забраната на марихуана със система на данъчно облагане и разумно регулиране ще укрепи икономиката на Аляска и ще създаде нови работни места и ще генерира приходи за държавата."

В Калифорния междувременно, обществено проучване през октомври миналата година показа, че 65% от вероятните през 2016 г. избиратели подкрепят легализирането, въпреки че на някои привърженици им се иска да се гласува още тази година.

На 1 януари, Колорадо официално стана първият щат в САЩ, който да  отвори магазини за продажба на марихуана и да позволи правната продажбата на билката. През първата седмица на легализация, 37 магазина в щата съобщиха, че вече са били генерирали 5,0 милиона щатски долара в продажби.