Ефектите на канабиса върху респираторната система са едни от най-загадъчните за съвременните изследвания. Резултатите са точно обратното на това което повечето хора си мислят. Множество изследвания показват, че употребата на билката няма негативен ефект върху белия дроб.

Въпреки това, тези които страдат от астма трябва да внимават с всичко, което се пуши тъй като това заболяване е потенциална заплаха за живота. Астмата афектира близо 250 милиона души, като е отговорна за 250,000 смъртни случая през 2011 година.

Дори да звучи, нормално за астматиците да избягват канабиса, изследванията (и информация датирана хиляди години назад) подкрепят точно обратното - а то е, че канабиса е ефективно лечение за болни от астма.

История

Човешката история показва, че ние хората сме използвали канабиса като лекарство в продължение на ХИЛЯДИ години. Най-ранните данни идват от Индия и Китай, където билката е била предписвана за лечение на множество общи заболявания.

Интересното в случая е, че в древните медицински практики в Индия, канабисът е описан като лечение за астма. Също така, западните доктори са препоръчвали употребата на билката за астматици до края на 19ти век.

Въпреки всичката тази информация, чак към края на 20ти век учените са започнали изследвания върху потенциала на това древно лекарство като алтернатива за днешните фармацевтични терапии.


Доказателствa - изследвания върху хора

Безброй изследвания проведени през 1970те откриват, че Тетрахидроканабинола (ТХК) е ефективен бронходилатор - той противодейства свиването на дихателните пътища, основен симптом на астма - при здрави и астматични индивиди.

Изслeдване публикувано през 1977 година открива ТХК да бъде по-силен бронходилатор от исопротеренол, които е най-разпространеното лекарство за него време.

Други проучвания показват, че дори чрез пушенето, канабисът е ефективен в обръщането на бронхо-ограничението причинено от алергични реакции или физически упражнения на пациенти с астма.

Интересното е, че ТХК има един и същи ефект върху дихателните пътища, без да има значение начина на прием.

Въпреки всички тези невеоятни резултати, дозата ТХК, която е била администрирана на пациентите е била в много ниско количество - (50-200µg), че те не са усетили каквито и да било психоактивни ефекти.


Как работи?

Интересното е, че бозаиниците разполагаме с ендоканабиноидна система, която се разпростира по цялото ни тяло. Колкото и невеоятно звучи, ние имаме много общо с билката. Тя пасва на тази наша система, като ключ в своята ключалка.

Изследванията показват, че ние разполагаме с CB1 рецептори в нервните клетки на нашите дихателните пътища. Тоест, канабиноидите играят роля в свиването на мускулите на дихателната система. 

Още повече, изследванията обясняват, че естествено срещащите се канабиноиди, които наподобяват действието на ТХК - като анандамид - може също да контролират свиването на дихателните мускули чрез активиране на CB1 рецептори.


Заключение

Канабиса е бил използван като лекарство в продължение на хиляди години. Стига някой да иска, доказателствата са навсякъде.

Един от най-добрите начини за уптореба на канабис, който елиминира 98% от вредните вещества в нагорещената листна маса, е употребата на изпарители

Подобни статии:
Марихуаната намаля риска от рак причинен от тютюнопушене
Не съществува връзка между употребата на канабис и рак на белия дроб
Изпаряване на канабис - безопасно и ефективно лечение