Канабисът и медът, както е известно имат лечебни свойства, а комбинацията на двете е една изключителна рецепта за добро лекарство.

Растението канабис има антибактериални и противовъзпалителни свойства. Освен чрез пушене, изпаряване или ядене на канабис, различни форми на екстракт също така може да се прилагат, ако бъдат приготвени правилно. Канабиноидните рецептори са идентифицирани в нервните и мастните клетки на човешката кожа, друг индикатор, че канабисът може да има ефект върху условията на кожата.

Медът също има антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да варират в зависимост от неговия цветен код, както и това как са били обработени. Преди откриването на пеницилина, медът е добре познат и често се използва заради своите лечебни свойства. Тъй като това познание не е ново, все повече лекари се обръщат към това естествено средство за лечение. Медът от манука например е дори одобрен за приложение при зарастване на рани от австралийския еквивалент на FDA през 1999 година.

Медът се състои основно от глюкоза и фруктоза. Антибактериалното му действие се дължи на естествено срещащия се водороден пероксид, както и високата киселинност и високо съдържание на захар. Медът от манука, извлечен от цветовете на дървото (Leptospermum), има допълнителни компоненти, включително метилглиоксал (MgO), на което дължи антибактериалното си действие. Колкото по-голямо е съдържанието на MgO, толкова по-силна е антибактериалната активност на меда.

Някои канабиноиди – КБД-канабидиол, ТХК-тетрахидроканабинол, КБГ-канабигерол и други не-канабиноидни компоненти на канабиса показват антибактериално действие не само върху обикновените ежедневни рани, но срещу MRSA, резистентен щам на Staphylococcus ауреус често  споменаван като „месоядна бактерия.“ По същият начин, проучвания свързани с меда от манука са показали подобен ефект. Прилагането на мед срещу изгаряне или рана първоначално предизвиква леко усещане наподобяващо на ужилване, но все пак работи изключително ефективно, за да се улесни изцелението.

Канабисът е добре известен със справянето си с гадене и повръщане, както и забавянето при хиперфункция на храносмилателната система. Като към това се добави медът от манука, който значително редуцира бактериите, причиняващи стомашни язви и диария, както помага и при рехидратация при такива заболявания - то комбинацията няма как да не бъде благотворна.

Ако бихте искали да си направите сами подобна смес, не забравяйте, че канабисът не е разтворим в медa, така че първо трябва да бъде направен на тинктура (течна лекарствена форма, представляваща алкохолен разтвор или извлек на активните съставки). След като вашата тинктура е готова, се добавя равна част мед и след това с топлинна енергия да се елиминира алкохола (ако се използва глицеринова тинктура просто ги разбъркайте заедно). Въпреки загубата на някои хранителни вещества при високата температура, антибактериалните ефекти не се губят в този процес. Използвайте двойно дъно, ако имате такова и се уверете, че има изобилие от вентилация. Потентността може да се удвои когато процесът се повтори.

Следващият път, когато сте храносмилателно разстроени, имате възпалено гърло или сте се порязали, опитайте да използвате канабис с мед вместо Пепто Бисмол, капки за кашлица или антибиотик. Ефектът ще е по-добър!