Медицинската история на пациента е важна за точното диагностициране на биполярното разстройство, тъй като то не е универсално заболяване.

Симптомите на биполярно разстройство също могат да имитират тези на други заболявания, а хората страдащи от него обикновено имат други здравословни проблеми, като тревожно разстройство, заболяване на щитовидната жлеза, мигрена и главоболие.

3 основни типа биполярно разстройство:

* Биполярно разстройство 1:

Маниакални епизоди, продължаващи минимум 7 дни. Обикновено се появяват и депресивни епизоди.

* Биполярно II разстройство:

Отделен модел на депресивни и хипоманични епизоди. Те не са толкова тежки, колкото маниакални епизоди при първото разтройство.

* Циклотимично разстройство:

Многобройни периоди от симптоми на хипомания, както и многобройни периоди на депресивни симптоми, продължаващи най-малко 2 години при възрастни и 1 година при деца и юноши. Симптомите обаче не отговарят на диагностичните изисквания за хипоманиален епизод и депресивен епизод.

Лечение на биполярно разстройство с медицински канабис:

През 1998 г. е публикувана статия на д-р Лестър Гринспун, доцент по психиатрия в Харвардското медицинско училище и добре познат активист на канабиса. Той като засяга случаите на страдащите, които са намерили растението за ефективен вариант за лечение. Д-р Гринспун пише, че докато не бъдат проведени повече изследвания върху медицинската марихуана и сегашните социални обстоятелства не се променят, никога няма да разберем напълно, че канабисът може да се използва при лечението на психични разстройства.

Проучване на C.H. Ashton:

Няколко години по-късно е публикуван преглед и дискусия от C.H. Ashton. Toй изследвал терапевтичния потенциал на канабиноидите при биполярно афективно разстройство. Прегледът показва, че заболяването често е грешно лекувано с медикаменти, отпускани с рецепта.

Учени изследвали как влияе употребата на медицински канабис на пациенти с биполярно разстройство. Резултатите сочат, че някои от тях го приемат, за да облекчат симптомите както на мания, така и на депресия, което значи, че канабисът има терапевтични ефекти при това състояние.

Канабиноидите Δ9-тетрахидроканабинол (ТХК) и канабидиол (КБД) могат да проявят успокоително, хипнотично, анксиолитично, антидепресантно, антипсихотично и антиконвулсивно действие.

Проучване на Тайлър:

Проучване от 2015 г., публикувано в списание PLOS ONE, ръководено от д-р Елизабет Тeйлър от Центъра за изследване на психичното здраве в Университета Ланкастър, Великобритания, заедно с професор Стивън Джоунс и колеги от Университета в Манчестър, професор Кристин Бароуклау, Нанси Блек и Лесли-Ан Картър.

Изследването на Тайлър включва 24 участника с биполярно разстройство от тип I или тип II. Записвани са промените в състоянието на пациенти, в следствие на лечение с канабис в продължение на 6 дни. Резултатите от проучването показват, че употребата на канабис е свързана с редица последващи психологически ефекти. Въпреки това, няма доказателства, че използването на канабис за лечение има отрицателни ефекти върху заболяването.

Проучване на Сагар:

В последното проучване, публикувано през юни 2016 г. в списание PLOS ONE, Кели А. Сагар изяснява въздействието на биполярното разстройство и употребата на канабис върху когнитивната функция и настроението.

Като част от по-голямо проучване, проведено между 2008 и 2014 г., били включени 12 пациенти с биполярно разтройство, които употребяват и 18, които не употребяват канабис, 23-ма човека употребяващи растението без да страдат от заболяването, и 21, които нямат биполярно разтройство, но и не използват билката. Проучването на Сагар не открива големи разлики между когнитивната функция при биполярни пациенти, които пушат канабис и тези, които не го правят. При участници, които редовно употребяват растението се наблюдава значително подобрение на настроението, което показва потенциални свойства на билката.

Бележка: за лечение на проблеми свързани с психиката е по-добре да се използват сортове с високо съдържание на канабидиол и минимално съдържание на тетрахидроканабинол.