Скорошно проучване, проведено от Felsenstein Medical Research Center в Израел, дава нови доказателства за медицинската полза от канабиса. Проучването, публикувано в Journal of Biochemical Pharmacology, е проведено с цел определяне ефекта на малки количества тетрахидроканабинол (ТНС) върху сърцето.

„Много малка доза ТНС преди исхемия (недостатъчно снабдяване на сърцето с кислород) е безопасно и ефективно лечение, намаляващо увреждането от сърдечен удар.“- Felsenstein Medical Research Center, Израел.

Учените приложили 4 пъти по-малки от опияняващите количества ТНС върху мишки, преди да симулират инфаркт чрез намаляване кръвното им налягане.

Във връзка с “инфаркта“ са изготвени три различни плана за прилагане на ТНС: 2 часа, 48 часа и 3 седмици преди продължителното лечение.

Учените наблюдават редица общи признаци и/или остатъчни ефекти от сърдечни пристъпи, за да могат правилно да преценят ефекта на ТНС. Проучването отчело подобрение при всеки план на прилагане на ТНС, във всяка от категориите.

Тетрахидроканабинол взима надмощие при сърдечни увреждания

Честотата на сърдечните съкращения определя ефективността, с която работи всяка камера. Наблюдавайки тази честота, учените откриват, че при употреба на ТНС има повишаване от 4,7%.

Тропонин Т е протеин, открит в сърдечния мускул, който изтича в кръвообръщението при сърдечно-съдови заболявания. Големи количества от него в кръвта често се използват за диагностика на инфаркти. Учените установили, че употребата на ТНС намалява количеството на Тропонин Т средно с около 4 нано грама на милилитър.

Мъртвите тъкани, причинени от недостатъчно кръвоснабдяване, намаляват с 6% след третиране с ТНС.

Рискът от инфаркт е по-голям в случаите, когато кръвта не може да достигне до определена област. Това е област, в която тъканта умира в резултат на процес, наречен некроза. Учените измерват броя на тези инфаркти и откриват, че той намалява с 6% след прилагане на ТНС.

Доброто състояние на сърцето несъмнено води до дълголетие. Горното проучване предполага ползата от употребата на много малки количества ТНС при подготовката на сърдечни операции. Това би могло да намали вредата за пациента и евентуално да помогне при неговото възстановяване.