Конопът е култура, която вирее стремглаво и навсякъде, в пълен синхрон е с природата - 100% био, обогатява почвата, спасява горите, може да ни храни, да движи колите ни, да ни разкрасява, да ни облича, а след всичко това дори не оставя боклук.

Индустриалният коноп е издръжливо и бързо растящо тревно растение. За индустриален се смята конопът, в който съдържанието на ТХК-тетрахидроканабинол е под граничната стойност от 0,2% и съответно  няма психоактивен ефект. Това е също така мъжката разновидност на културата.

Отглеждането на културата не налага използването на пестициди, хербициди и други вредни химикали. Широките му листа блокират слънчевата светлина и точно защото расте доста бързо и на високо (може да достигне височина до 4.5 м и дава реколта за около 100-120 дни след сеитбата). Другите растения, най-вече плевелите, остават в сянка и нямат шанс за оцеляване. Конопът има незначително малък брой естествени врагове и затова вирее прекрасно и без помощта на пестицидите. Накратко: това е една идеална био култура.

Конопът оставя почвата в отлично състояние за последващи посеви и култури. Това се дължи на:
    1) естественото обезплевяване;
    2) силните корени на конопа проникват дълбоко в почвата (над 92 см), аерират я и избутват на повърхността хранителните вещества,  изграждат и запазват структурата на горния и долния слой на почвата.

Освен, че не изтощава почвата конопът е добър и в компостирането, конопените растения, сменяйки листата си през периода на растеж, добавят богати органични вещества в горния ѝ слой и я овлажняват. Културата е непретенциозна и вирее във всякакви климатични условия и почви.

Стъблата на конопа съдържат висок процент целулоза (около 60%), която остава след извличането на влакната. Този суров материал може да се използва за производството на пластмаса, която обаче е биоразградима за разлика от тази добита от петрол. Конопът дава три-четири пъти повече целулоза от всички дървесни видове. От растението се прави по-качествена хартия, която не се обработва с вредни за природата химикали и в същото време може да бъде много по-ефективно рециклирана в сравнение с тази направена от дървен материал. Ако производството на конопена хартия се развие, много застрашени гори биха могли да бъдат спасени!

Семето е изключително хранително заради високото съдържание на чисти и лесно усвоими протеини, с добър баланс на осемте най-съществени аминокиселини, Омега-3 и други важни мастни киселини, витамин Е (три пъти повече в сравнение с лена), желязо и магнезий (два пъти над нивото в сравнение с ленената култура).

От семената се прави олио, което може да се използва за гориво, както и за успокояващи балсами, за мастило, козметика (една от най-известните такива е Body Shop). Това е качествена и евтина алтернатива на изчерпаемите ресурси, защото лесно се обръща в биомаса, която пък се преобръща в енергия – метан, метанол или бензин, с цена много по-ниска в сравнение с тази на гориво под формата на петрол, въглища или ядрена енергия.

Конопът е известен с дългите си фибри (влакната). Благодарение на тях е толкова здрав (използва се за корабни въжета и платна от хиляди години). За да се получи по-мека текстилна материя за дрехи се налага влакната на конопа да се смесват с памук, коприна, вълна, дори с полиестер от рециклирани бутилки от безалкохолни. Предимствата пред другите материи са: това, че е био, по-траен е, по-здрав, силно устойчив на ултравиолетови лъчи, както и на плесен, има и изолиращ ефект. Ако сравним количеството вода и химикали, използвани за традиционното отглеждане на памук, конопът е далеч по-благодатната култура, което пък е още един плюс за природата.

Всичките му съставни части могат да се използват продуктивно. Сърцевината може да послужи като строителен материал. От олиото на семената може да се добива пластмаса, от която се правят мебели, CD-кутии и дори автомобили (Хенри Форд разработва такъв през 40-те години на миналия век). От влакната се правят килими и тапицерии. Дългите влакна могат да заместят и фибростъклото за направата на скейтбордове и сърфове. Продуктите, направени на 100% от коноп са напълно биоразградими, което е важен елемент за заритата ни с боклук малка планета.

Индустриален коноп може да се отглежда в България както и в повечето страни по света. От приблизително седем десетилетия обаче, конопът се счита за наркотик и е забранен за отглеждане в по-голямата част от света, въпреки факта, че индустриалната му разновидност дори не съдържа психоактивно вещество.

Босилена Мелтева