Прогнозите за социален хаос и увеличена употреба на наркотици не са се случили в Калифорния, 17 години след легализацията на медицинския канабис.

Предупрежденията касаещи легализацията на канабиса бяха наистина сурови: ще има хаос в закона, обществения ред и увеличение на броя хора употребяващи канабис. Но нито едно от тези предупреждения не се сбъдна в Калифорния, първия щат, който легализира употребата на канабис за медицински цели. Вместо това, Калифорния предлага няколко много позитивни урока за легализацията, въпреки, че все още предстои пълна такава.

Адам Нагорний и Рик Лиман, от Ню Йорк Таймс, разгледаха подробно ситуацията около марихуаната в Калифорния, в статия публикувана миналата седмица. Те откриват, че 17 години след като канабисът е легализиран за медицински цели, 'жестоките и предвещаващи' предупреждения относно бъдещето, не са се случили и са били напълно необосновани.

Растението канабис, което е широко достъпно, ако имате медицинска карта, при много хора е заменило алкохола, като предпочитано средство за отмора. Изследвания показват, че управлението на МПС под влиянието на канабис е по-безопасно, от колкото е управлението под влиянието на алкохол. И страховете, че непълнолетни тийнейджъри ще имат по-лесен достъп до канабис, са се оказали неоправдани.

Въпреки опозицията на органите на реда за легализация, канабисът е на световен марш. Колорадо и Вашингтон наскоро въведоха пълна легализация. „Тези щати ще изпитат намаляне на социалните вреди причинени от употребата на алкохол. Спадът в пътните произшествия и фаталните случай е един от най-важните позитиви.“ споделят изследователите Марк Андерсън и Даниел Рийвс пред Таймс.

Тези щати също се очаква да видят икономически прираст в резултат на легализацията. В Калифорния, индустрията покрай медицинския канабис е довела до прибиране на такси и увеличение на благосъстоянието на местните. Една аптека за канабис в Оукланд е събрала 1.2 милиона долара от такси за града през последната година.

А за потребителите на билката, легализацията е благодат. Таймс докладва, че съревноваващи се аптеки свалят цените на канабиса и разпалват индустрия пълна с хранителни продукти, масла и тинктури съдържащи тетрахидроканабинол (ТХК).