Франция разреши първите експерименти с канабис за медицинска употреба в контролирана среда, съобщава Анадолската агенция.

Според постановление на Министерството на здравеопазването тестовете ще започнат преди март 2021 г. при група от 3000 пациенти, но са запазени само за тежко болни.

Преди това Националното събрание разреши започването на тестове за канабис за терапевтични цели, но пандемията на коронавирус отложи процеса.

Около 30 страни по света позволяват употребата на канабис за терапевтични цели. От 27-те страни членки на Европейския съюз само 22 са дали зелена светлина за използването му; Франция вече се присъедини към тази група.

Този ход беше приветстван от групата Алтернативен колектив за канабис за терапевтични цели или ACT. В съобщение за пресата групата приветства новината, наричайки я „крайъгълен камък, закъснял, но исторически“, добавяйки, че трябва да се свърши още работа.

"ACT призовава за установяване на траен статут на това лекарство, което трябва да се предписва извън експериментите", каза групата.

Законодателите, както и групи пациенти, настояват правителството да отмени тестовете.