Мариса Кисер-Подвин, влиза в диспансер за канабис в Колорадо Спрингс с малкото си детенце, закрепено към гръдния ѝ кош, и поисква малка бутилчица, с която се надява да спаси живота на прохождащото си дете.

Подобно на десетки други семейства от всички краища на страната, Кисер-Подвин наскоро се преместват в Колорадо, вдъхновени от историите за местните деца, които правят забележителни възстановявания от епилепсия с помощта на специално масло от канабис.

Цяла есен, множество семейства чакат новата реколта на щама, известен като „Мрежата на Шарлот“, който се отглежда само в Телър Каунти от шестимата братя Стенли, основатели на организацията „Realm of Caring“. Сега, след прибирането на реколтата, много от тях  получават маслото за първи път.

„Толкова съм развълнувана. Усещането е като на Коледа сутрин,“ споделя Кисер-Подвин, докато управителят на диспансера отива да донесе маслото от хладилник в склада. „Страх ме е също, защото то може да не подейства, но все пак сме длъжни да опитаме.“

Маслото никога не е било тествано от Администрацията по храните и лекарствата. Все още няма научни изследвания за ефективността и рисковете при децата. В действителност, това се смята за незаконен наркотик без медицински потенциал от федералното правителство!

Но, семействата, които са дошли в Колорадо Спрингс в търсене на лек имат няколко други възможности за избор. Традиционните лекарства и операции вече в техния опит са се провалили. Вярата им в лечебното заведение е заминала. Единствената им надежда почива с няколко примера, разпространявани чрез онлайн видео, на децата, които са били близо до смъртта, а сега са живи!

Вероятно ще отминат месеци, дори години, преди да е ясно дали маслото може надеждно да помогне при епилепсия в по-широк спектър от населението, но след първите няколко дози, родители забелязват окуражаващи признаци: движещи се пръсти, които са били обездвижени в продължение на години, зашеметеното зрение се избистря, устните са усмихнати вместо засуквани в пристъпи. Децата, дълго време забити в психична мъгла, изведнъж започват да правят това, което правят всички деца – да задават въпроси.

Промените може да изглеждат малки, за повечето хора, но за родители, които са свикнали децата им да страдат, те са монументални.

„Това е чудото, което сме искали от Бог“, споделя Катрин Часон. Нейната 5-годишна дъщеря, Айляни, която е в инвалидна количка и е до голяма степен с липса на всякаква реакция, започва да движи ръцете си и се появява кикот за първи път от години само за няколко дни след приема на маслото.

Според заинтересованите, ако маслото помага на тези деца, последиците ще бъдат усетени далеч отвъд техните семейства, подобрявайки живота на милиони страдащи от епилепсия и потенциално да мотивира други щати, където канабиса е незаконен, да променят своите закони.

„Аз наистина усещам, че всички ни гледат“, казва семейство Кисер-Подвин, които се преместват в Колорадо от Северна Каролина през юли миналата година. „Може би това ще доведе до реална промяна.“

Докато чака за маслото, 18-месечния ѝ син, Езра, задрямва върху гърдите ѝ. Тя, поглеждайки надолу към него се подсмихва и казва: „Личи си, че е много развълнуван.“

В търсене на помощ

При Езра пристъпите започват на 3-месечна възраст - понякога до 40 на ден. След 14 медикамента и около 1 милион долара в медицински изследвания и лечения, състоянието му не се подобрява. Едно от лекарствата дори удвоява броя на пристъпите, изпращайки го в кома! Други, включително и пристрастяващи барбитурати, са го направили апатичен и неотзивчив.

„Това просто не можеше да продължава повече, точно затова сме тук в Колорадо,“ казва Кисер-Подвин.

Придружаваща я в диспансера е Холи Браун, която се премества от Мисури през август, за да помогне на 9-годишната си дъщеря Сидни Юнек.

Сидни е с пристъпи откакто е на 4.

Тя губи равновесие когато пристъпите се появят и носи предпазна каска, за да предпази главата си. Въпреки, че тя може да ходи и да говори малко, някои прости функции изискват значителни усилия. Храни се чрез тръба. Загубила е рефлекса си на преглъщане и използва шалове, които обират лигите ѝ. Лекарства досега не са ѝ помогнали, нито пейсмейкъра, който носи на гърдите си.

„Смешно е когато хората като чуят канабис си мислят, че ще дрогират децата си“, споделя Браун. „Истината е, че лекарите дрогират децата ни в продължение на години.“

„Мрежата на Шарлот“, родителите казват, е безобиден в сравнение с други сортове. Щамът е с изключително ниско съдържание на ТХК-тетрахидроканабинол, съставката, която „дрогира“ потребителите с психоактивния си ефект, но е с изключително високо съдържание на канабидиол, проучванията за които сочат, че може да възпрепятства пристъпите и да помогне на мозъчните клетки да се регенерират!

Химикалът се свързва със синапсите на невроните, което ги прави по-малко хаотични и успокоява гръмотевичните бури в мозъка, които де факто причиняват пристъпите.

Родителите, чиито деца са използвали маслото повече от една година, твърдят, че все още няма видими странични ефекти.

В диспансера на братята Стенли, сгушен между ресторант на „Уендис“ и „Старбъкс“ в западната част на града, двете майки плащат по около $100 за  малки бутилки масло, достатъчни за един месец лечение. Те след това се отправят обратно през фоайето на диспансера, който е окичен с бонгове и плакат на Боб Марли и се запътват към вкъщи, за да дадат на децата си първата им доза.

„Ако можем да спрем пристъпите мисля, че Езра ще се възстанови,“ казва Кисер-Подвин. „Ако успеем да спрем другите лекарства само, дори това ще бъде благословение. Той може да навакса. Може да има шанс. Аз наистина вярвам дълбоко в сърцето си.“

„Това е магия, магия“

„Изключено е да заспим по време на първата доза!“ Разкрива бабата на Езра, Стева Кисер, когато те се прибрат у дома, гъделичкаща носа на момчето докато той подремва в ръцете на майка си.

Поканили са приятели, за да увековечат момента със снимки.

„Би ли ми отворила?“ Майката на Ездра моли, докато гъделичка носа на сина си и го целува по бузата. Момчето се изкашля леко, но продължава да спи. С изключение на моментите на пристъп, той не се движи особено много.

Майка му взима малка спринцовка, която плъзва дълбоко в устата на детето си и изстисква една капка зелено масло под езика му.

Езра не помръдва.

Събраните приятели започват да ръкопляскат.

„Браво моето момче!“ прошепва майката на Езра в ухото му.

Той продължава да спи.

За първата доза на Сидни, майка ѝ и сваля каската, така тя да може да изглежда по-добре за снимките. Сплели са косата ѝ на плитки същата сутрин.

Докато Сидни изчаква маслото, тя седи на дивана докато лигите ѝ текат. Главата ѝ е в постоянно помятане от поредицата малки пристъпи. Тя приема четири лекарства с плетеница от странични ефекти: сънливост, раздразнителност, неясен говор, гадене, загуба на тегло и агресия. Тези лекарства тя приема от години.

„Аз просто искам да дам на детето си шанс за истинско детство, ето затова става дума,“ разкрива Холи Браун.

Загрижената майка прилага маслото чрез тръбата за хранене в стомаха на дъщеря си. С тренирани движения, тя придърпва нагоре блузката на дъщеря си, прикрепя спринцовка към тръбата и натиска буталото.

„Това е магия, магия,“ казва тя на дъщеря си, докато упражнението приключи. „Дай ми сега едно високо пет!“

Сидни отпуска пръстите си и с известна доза усилие, пляска ръката на майка си.

Последва трогателна прегръдка между майка и дъщеря.

„Какво ще направим?“ пита майката.

„Ще сритаме пристъпите.“

Малки признаци

Семейства из целият град Колорадо дават на децата си първата им доза, след което чакат и гледат.

Родителите, започват да виждат признаци, които първоначално са толкова фини, че не са сигурни дали наистина са ги видели.

Дара Лайтъл преместила се в Колорадо от Вирджиния заради 9-годишната си дъщеря Маделин, която е обучавана на ниво детска градина, докато състоянието ѝ не се влошава тази година.

Стотици малки пристъпи на ден заличавали, всичко което тя била научила в домашните си училищни уроци, твърди майката. Тя започва да забравя дори очевидни неща, като коя врата е за банята например. Изведнъж тя започва да си припомня уроците и да изрича думите на глас.

„Бяхме шокирани“, споделя Дара Лайтъл. „Не ми се иска да вярвам напразно, но съпругът ми заплака когато му казах по телефона.“

Катрин Часон, която се премества от Лос Анджелис със своята дъщеря Айляни, вижда момичето си как започва да движи ръцете и краката си, след прием на маслото. Айляни е с трахеостомия. Нейното единствено движение в продължение на години е било по време на пристъпи. Мечтата на Часон е да види дъщеря си да кара колело.

„Сега тя движи малките си ръце!“ Часон заявява след като дъщеря ѝ е приемала маслото в продължение на четири дни. „Нейните пристъпи са значително по-редки. Каквото и да се свързва в мозъка ѝ, то работи.“

„И знаете ли какво, тя се смее. Абсолютно сериозно! Звукът е тих, но когато я гъделичкаш, тя казва хи –хи.“

Д-р Маргарет Жеде, лекар в Колорадо Спрингс, като се позова на няколко деца с епилепсия, твърди за маслото, че е чувала други подобни истории на подобрение.

Пациентите започват с много ниска доза и я увеличават постепенно в продължение на няколко седмици, по този начин, твърди д-р Жеде, биха могли да се забележат и нови подобрения.

„Няма универсален лек, който да работи за всички, и все още има много неизвестни,“ казва тя, „но първоначалните резултати са окуражаващи.“

„Има смисъл“, добавя тя. „Пристъпите и много от лекарствата, които тези деца приемат по същество спират развитието им. Ако маслото може да контролира пристъпите, мозъкът естествено ще започне да функционира по-добре.“

„Толкова е важно,“ казва тя, „канабиноидите изглежда да действат като невро-защитно средство, което означава, че ще помогнат на мозъка да се излекува.“

Тя твърди, че при децата най-вероятно ще се забележат и още повече подобрения, ако те са в състояние да отвикнат от другите лекарства.

Няколко дни след проспиването на първата си доза, Езра започва да се събужда по-често, отначало за малко, но постепенно той остава буден в продължение на часове.

Той започва да движи главата и очите си , като се фокусира върху нещата из стаята.

„В продължение на месеци, той просто се взираше в една посока и се оставяше да му текат лигите“, казва майка му. „Сега той плаче, той  движи ръцете си, държи се като бебе! Нещо, което не сме виждали от много време“

Сидни Юнек възвръща навика си на преглъщане. Точно този вид напредък, майка ѝ твърди, че не може да бъде разтълкуван погрешно.

И тогава дъщеря ѝ започва да задава въпроси.

„Знам, че звучи незначително, но тя никога не е правила това преди!“ майката разкрива, неспособна да скрие вълнението в гласа си.

„Имахме разговор, това беше най-готиното,“ казва Браун.

Двете споделят едно легло, а нощта след получаване на първата си доза, със Сидни си говорят за цветните светлини нощно време, които светлината от лампата отразява на тавана. Двете говорят за това, което са правили същия ден и възнамеряват да направят на следващия.

Изведнъж настава тишина в стаята.

Сидни се обръща към майка си и каза: „Няма ли да кажеш нещо?“

„Какво искаш да кажа?“ попита майката.

„Някоя дума“, казва Сидни.

След кратка пауза.

„Суперкалифраджилистикекспиалидоушъс“, казва тя.

Последва още една кратка пауза.

Сидни: „Какво означава това?“

Сидни Юнек се смее, докато играе с майка си в апартамента им петък, 25-ти октомври 2013 г. само ден, след като тя започва да приема масло от канабис т.н. „Мрежата на Шарлот.“ Само 30 часа след приема на маслото, подобренията са били забележими като припадъците на Сидни значително намаляват, изречения ѝ започват да звучат по-завършени и може да ходи сама без да пада.

Michael Ciaglo, The Gazzete

Създаването на „Мрежата на Шарлот“

За да се направи маслото „Мрежата на Шарлот“, цели растения канабис се изрязват и окачат, за да изсъхнат, след което се пакетират и изпращат в лаборатория в Денвър, оперирана от братята Стенли.

В лабораторията, всяко растение се накълцва на ситно и напоява с алкохол, който отделя в маслото, съдържанието на канабидиол, ТХК и други съединения от растението.

Течността се прецежда и се загрява в усъвършенстван изпарител, така че да изкипи алкохола, оставяйки само маслото. То след това преминава през сложен скенер, наречен високоефективна течна хроматографична машина, за да се изчисли съдържанието на канабидиол и ТХК във всеки грам. След това чистото масло се смесва със зехтин, за да му се придаде равномерно количество канабидиол за милиграм и е индивидуално смесено за всеки пациент.

Маслото може да се смеси с храната или да се напръска в устата. Типичните дози са едва няколко капки.