Канабисът е много ефективно лекарство, използвано от хора по целия свят за лечение и облекчаване симптомите на много сериозни състояния, при които традиционните интервенции са неуспешни. Чрез изследвания е доказано, че канабисът има терапевтични свойства, незаменени от нито едно от другите понастоящем предписвани лекарства, и има много по-малко и по-леки странични ефекти. 

Един от най-често задаваните въпроси е: Кои са най-добрите и здравословни начини за употреба на канабис?
 
За тези, които предпочитат да не пушат канабисът, съществуват много алтернативи като продукти и храни, базирани на растението. Тук обсъждаме всички методи за употреба на билката.
 
 
Пушене на канабис:
 
Пушенето е най-подходящият начин за употреба, с почти незабавен ефект и лесно контролируема дозировка. Недостатъкът на пушенето на канабис е, че може да увреди белите дробове и да причини дихателни проблеми, въпреки че вредата е много по-малка отколкото тази от тютюнопушенето. Въпреки че резултатите от клиничните опити са противоречиви, много изследователи смятат, че конопът съдържа токсини и канцерогени, които повишават риска от рак и заболявания на дихателните пътища.
 
 
Полезни съвети за намаляване на риска, дължащ се на токсините и катраните, които канабисът съдържа:
 
Използвайте по-силен ТНС канабис, за да може по-малко вдишвания да са необходими за придобиване на ефективна доза. 
 
Използването на лула позволява по-последователна и предсказуема дозировка. 
 
Използвайте филтър и листчета, несъдържащи химикали ако пушите джойнт.
 
Издишайте веднага след дълбоко вдишване, за да предотвратите покриването на белите дробове с катраните от листната маса. Мит е, че задържането на пушекът прави дръпката по-силна и позволява усвояването на повече ТНС.
 
Изпарители за канабис:
 
Използването на изпарител е най-добрата алтернатива на пушенето. Изпарителят е устройство, което внимателно загрява канабиса при по-ниска температура, постигната с цифрова точност, освобождавайки активните медицински компоненти на конопът (като ТНС), като в същото време произвежда по-малко вредни странични продукти.
 
Как работят изпарителите?
 
Изпарителят загрява канабиса бавно, изпарявайки активните съставки, без да достигне точката на горене, като по този начин освобождава много по-малка част от други вредни компоненти, идващи от пушенето. Вдишването на парата след това предлага същите свойства като пушенето без излагане на вредни токсини. 
 
 
Храни, съдържащи марихуана:
 
Ефектите от консумирането на канабис са много по-различни в сравнение с тези от пушене или вдишване. Храните са по-бавни за приемане, отпускат бавно и ефектът е описван като „по-силен” и „по-дълбок”. Това може да бъде особено полезно за хора с тежки хронични заболявания. 
 
За разлика от пушенето и вдишването, с храните, съдържащи марихуана, е много по-лесно да се надвиши дозировката. Тъй като може да отнеме повече време преди да се усети ефектът, е по-добре да се започне с по-малко количество и да се изчака час-два преди поглъщането на повече.
 
Също така е важно да се знае, че яденето на суров канабис няма терапевтични свойства и не е препоръчително. Вместо това, храните, съдържащи марихуана, се приготвят с масло или олио, придобито от конопеното растение. Тези масла се правят чрез варене на листата и върховете на цветчетата на растението в масло или зеленчуково олио за няколко часа.Този процес прехвърля ТНС и други канабидоиди в маслото/олиото, което после може да се използва за готвене на всякакви видове храни- кексчета, бисквити, сладки, както и течности като супи и сосове. 
 
Тези храни са особено полезни за облекчаване на болки и проблеми със съня, но, по очевидни причини, не е най-добрият метод при гадене и повръщане. 
 
Тинктури и тоници:
 
Канабисът може да се направи и на тинктури и тоници, които се прибавят в храни и напитки, мажат се по кожата или се консумират директно чрез поставяне на капки под езика. Тинктурите и тониците се изготвят по същия начин като храните, но вместо да се готвят в масло или олио, върховете и листата на растението се накисват в алкохол. Твърдите вещества след това са фино изцедени, оставяйки течност, която съдържа ТНС и други канабидоиди. Типичната дозировка е от 3 капки до не повече от две пълни пипети. 
 
 
Кремове:
 
Друг начин за приложение на марихуаната, свободен от всякакви психоактивни реакции, е използването на кремове, направени от канабис, които се прилагат директно върху кожата. Тези кремове (също балсами, лосиони и спрейове), съставени от конопени масла, могат да бъдат много ефективни аналгетици и противовъзпалителни средства. 
 
Състоянията, при които тези кремове са полезни, са артрит, напукана кожа, екземи, слънчеви изгаряния, мускулни болки, отоци, болки в ставите. За тях е доказано, не само че имат противовъзпалителни свойства, но също така действат и антибактериално и ускоряват заздравяването на рани. 
 
 
Конопени чайове:
 
Листата, стъблата и пъпките на канабиса могат да се използват и за производство на чай. Процесът е много прост. Както и при другите билкови чайове, се кипва вода, изсипва се заедно с листата и стъблата в купа или чаша и се кисне поне половин час. Подобно на храните и тинктурите, добавянето на алкохол, масло или олио е необходимо, за да може да се разтвори ТНС, който е слабо разтворим във вряща вода. Често се използва и мляко, подправки, а понякога и твърд алкохол.
 
 
Конопеният чай може да варира по сила, в зависимост от типа и количеството на използваните съставки. Основен съвет за тези, които искат да консумират чай от марихуана, е да се започне с количество, равно на това за една цигара, за чаша. 
 
 
Хашиш:
 
Хашишът се прави от смолата на цветовете на женското растение канабис (също наричано trichomes). Основното активно вещество на тази част от растението е ТНС (тетрахидроканабинол), заедно с други канабиноиди. 
 
 
Смолата, събрана от цветовете, може да се пресова в малки блокчета, които могат да се ядат, пушат или прибавят към чайове, храни или други продукти, съдържащи марихуана. Хашишът се различава от сушените пъпки, листа и стъбла на марихуаната по това, че има много по-висока концентрация на ТНС. Поради високата активност, често се комбинира малко количество хашиш с не толкова силен канабис, за да се създаде много силен и незабавен ефект.