Конопът е възможното решение за повечето световни проблеми. Звучи амбицирано, но не е преувеличение.

Ако се отглежда мащабно, разнообразните му приложения могат да бъдат от полза на околната среда, икономиката, световния глад, здравето и много други.

За околната среда конопът може да намали обезлесяването, да осигури устойчиво биогориво и замени ГМО-памука. Конопът расте като плевел, без необходимост от пестициди или тежки торове.

Растението може да бъде използвано в почти всяко едно начинание. От него може да се направи всичко, за което се използва дървесината, но с разликата, че култивацията му отнема едва шест месеца, а не двадесет години. Може да се ползва за хартия, за изграждане на жилища и като гориво.

Конопеното облекло е далеч по-издръжливо от памучното. Памукът е една индустрия, която все още оперира като форма на робство от отглеждането до производството. Генномодифицираният памук доведе част от индийските фермери до почти феодални отношения с производителите на семена, а провалена реколта и дългове доведоха до шокиращо високи нива на самоубийствата в бедна Индия. На фона на модерните технологии за обработката му, конопът е просто по-добрия влакнодаен материал за облекло.

Маслото в конопеното семе може да бъде използвано за биодизел подобно на всяко друго растително масло. Повечето аргументи срещу биогоривата са, че техните култури заемат твърде много ценна земеделска земя, която би трябвало да се ползва за производство на храна. Смята се, че тази практика отнема повече енергия, от колкото произвежда, поради употребата на торове, пестициди, засаждане и прибиране на реколтата (машини, рафиниране).

Използвайки коноп, биогоривото се явява просто страничен продукт на тази култура,а не цел за основната ѝ употреба. Влакното от растението е изключително ценен ресурс, например източник за производството на етанол. Царевичният етанол се нуждае от много земя и употребата на интензивни химични вещества и процесът на превръщане на царевица в етанол е чиста загуба на енергия сравнен с конопа.

Когато днешната икономика западa поради различни системни проблеми, светът е в отчаяна нужда от една нова индустрия. Световното движение за легализация на конопа и промотирането му, ще доведе до революция в почти всички основни отрасли. Предприемачите ще имат поле за добиване на текстил, пластмаси, строителни материали, горива и много други.

Женското конопено растение, осигурява ефективен природен лек за редица заболявания. Канабисът е едно от най-старите записани лечебни растения. Откакто забраната последно време започна да пада все повече хора в различни части на света откриват вълнуващите му медицински приложения.

Канабисът облекчава: болка, депресия, нервност, проблеми със съня, посттравматичен стрес, артрит и е с доказан анти-канцерогенен ефект. Когато се яде или изпари, билката е напълно полезна като естествена алтернатива, защото не се приемат ненужни катрани. Още повече, изтискването сок от канабис има множество предимства и нула психоактивни ефекти.