Близо половината от хората употребили канабис дават положителна проба за Тетрахидроканабинол, след повече от 16 дни след като последно са използвали билката.

Любителите на растението имат причина да се притесняват, когато трябва да държат тест за канабис. Това е така, защото билката остава в човешката система много по-дълго от наркотичните субстанции и фармацевтични лекарства. Още повече, че прозорецът за напускане на канабиноидите от системата е доста често непредвидим.

Докато хората употребяващи канабис доста рядко, изчистват канабиноидите за 3-4 дни, множество изследвания показват, че редовните потребители задържат химичните съставки на растението в своята кръв и урина, за повече от 2 седмици след употреба.

За да проведат едно от изследванията, учени са събрали група от 39 канабис ентусиасти, употребили билката всеки ден за последните 6 месеца. От тях е било изискано да се подложат на тестове изследващи кръв и урина по време на процеса на детоксификация.

До края на изследването, повече от половината дадени проби все още са съдържали ТХК-КООХ, метаболит на ТХК. 50нг/мл е минималното ниво за положителен резултат, а повечето семпли са варирари между 50 и 141нг/мл.

Когато изследователите разгледали нивата на ТХК в кръвта, 11 от 20 семпли все още съдържали повече от 1нг/мл ТХК.

Като цяло, резултатите потвърждават откритията от предишните изследвания, че Тетрахидроканабинолът остава в човешката система седмици - понякога дори месеци - след последната употреба. Изследването също потвърждава, че процесът на "изчистване от канабиноиди" е строго индивидуален за всеки човек.

Но интересното в случая, е че количеството ТХК останало в системата няма връзка с това на отдръпването от канабиса.

Изследователите са наблюдавали определени симптоми на отдръпване след прекратяване на употреба. Най-честите симптоми са били жажда, нервност, раздразнителност и проблеми със синя. Симптоми на отдръпване са се появили при повечето доброволци на четвъртия ден, като те са били по-силни при жените, от колкото при мъжете.

Сериозността на симптомите не е била свързана с количеството ТХК останало в системата. Въпреки това, според изследователите, един симптом на отдръпване, който е определял количеството ТХК, останало в човешката система, са "странни сънища".

Още по темата: Физическите упражнения повишават нивото на ТХК в човешката система