Възможно ли е намаляващите нива на употреба на алкохол да са свързани с легализацията на канабиса? Идеята е провокативна и на пръв поглед странна, но се оказва, че има почва, върху която да застане. В щатите на САЩ, в които канабисът е напълно легален, случаите на злоупотреба с алкохол са спаднали с 9% под националните средни нива.

Изчислено е, че в САЩ 1 от 6 възрастни се напива средно по четири пъти в месеца. В България картинката е несъмнено по-лоша, предвид факта, че страната ни е на 23 място в света по консумация на алкохол.

Проучването е проведено само в САЩ, но други изследвания, а именно такова, проведено от университетите в Кънектикът и Джорджия достигат до извода, че продажбите на алкохол спадат с около 15% при легализацията на медицински канабис. Според тези резултати е логично да се предположи, че при легализиране на растението за всякакви употреби, продажбите на алкохол ще бъдат засегнати значително повече.

Много експерти всъщност са на мнение, че в бъдеще е възможно компаниите, произвеждащи алкохол и канабис ще започнат да работят заедно по продуктите си, а напитки с канабис в тях са следващата стъпка.

Не е случайно, че „Алтрия” – най-голямата компания за производство на тютюн в света, която създава рекламните кампании на „Марлборо”, вече е платила 1.8 млрд. долара за 45-процентов дял от канадската фирма за канабис „Кронос”.

В същото време „Constellation Brands”, която е известна с произвдоството на бирите „Корона” и „Модело”, държи 38% дял в друга компания за канабис от Канада – “Canopy Growth”.