Учени твърдят на базата на анализ на генома на растения от целия свят, че хорат са култивирали канабис преди около 12 000 години на територията на Китай, съобщи АФП.

Геномната история на отглеждането на канабиса не е изследвана достатъчно спрямо другите селскостопански култури до голяма степен заради правните ограничения, пишат учените в сп. "Сайънс адвансис".

2,500-Year-Old Cannabis Plant Found On The Silk Road | Herb
Учените са анализирали 110 генома - целия спектър на канабиса, от дивите растения през селектираните, за да бъдат култивирани, в исторически план, до съвременните хибриди, използвани за коноп и дрога. Те твърдят, че са установили "епохата и произхода на доместицирането му, схемите на дивергенция след това и настоящото генетично разнообразие".
Геномното датиране предполага, че първите домашни предшественици на видовете за коноп и дрога са се раздалечили от основния канабис преди 12 000 години. "Това означава, че канабисът вече е отглеждан през неолита", пишат учените.

Cannabis use in traditional Chinese medicine | Kannabia Seed Company

Въпреки че се смята, че канабисът е опитомен в Централна Азия, новите данни насочват, че това се е случило в Източна Азия. Съществуват и такива археологически доказателства.

Канабисът се използва от хилядолетия за тъкани, както и за медицинските и психотропни свойства, които притежава.

Сегашните сортове, които се отглеждат за коноп и дрога, са наследници на култури, селектирани преди около 4000 години.

Ръководител на изследването е Лука Фумагали от университета в Лозана. В него са участвали специалисти от Великобритания, Китай, Индия, Пакистан, Катар и Швейцария.