Ново сканиране с ядрено магнитен резонанс показва, че 2500-годишна древна „принцеса“ от Пазирик, Русия е страдала от същата болест, с която един милион жени се борят и днес: рак на гърдата. Учените предполагат, че младата жена е употребявала канабис, за да облекчи болката.

Откриването на мумифицираните останки на т.нар принцеса Укок през 1993 г. в дълбоко замръзналата подземна гробница в Алтай – близо до границите между Казахстан, Китай и Монголия - е може би най-значимата руска археологическа находка на края на 20-ти век.

Оттогава нейните останки са били подложени на проучвания в изследователския център в Новосибирск, което включва лицева реконструкция, ДНК тестове, и други изследователски процедури. Тя е свързана с номадската пазирикска култура, която е населявала платото около пети век преди новата ера.

Учените вече са знаели, че е млада и почива на 25-годишна възраст, но едва наскоро откриват това, което най-вероятно е причинило смъртта ѝ.

Чрез сканиране с ядрено магнитен резонанс, учените откриват асиметрични сигнали в мумията.

По време на заснемането на млечните жлези, ние обърнахме внимание на тяхната асиметрична структура. Открихме първичен тумор в дясната гърда и десни аксиални лимфни възли с метастази,“ казва Д-р Андрей Летайгин от Института по физиология и фундаментална медицина пред SiberianTimes.

Д-р Летайгин и д-р Андрей Савелов от Международния център за томография публикуват заедно своите констатации наскоро в списание Science First Hand.

Мистериозната жена е малко над 20 години, когато развива болестта, която я унищожава пет години по-късно, Летайгин казва пред списанието.

Първите три гръдни прешлена показват статистически значимо намаление на ядрено магнитния сигнал и нарушаване на контурите, което подсказва за процес на метастатичен рак“, добавя още той. „Аз съм доста сигурен в диагнозата - тя е имала рак. Била е изключително изтощена. Като се имат предвид високия ѝ ранг в обществото и информацията, която учените получават от изучаването на мумии от елитни пазирики, аз нямам друго обяснение за нейното състояние. Само рак може да има такова въздействие.“

И все пак, Летайгин не е убеден, че знае дали ракът е пряка причина за нейната смърт, защото по мумията могат да се забележат следи от травми по костите - луксации на ставите, фрактури на черепа - сякаш е паднала от високо.

Но, как младата принцеса се е справяла с това, което трябва да е било мъчителна болка? Д-р Наталия Полосмак, археологът, който открива забележителните човешки останки през 1993 г., казва, че тя вероятно използвала някакви аналгетици.

Бъдещето на борбата с рак на гърдата

В древни култури, от които е налице писмено свидетелство, такива използвани аналгетици са: вино, хашиш, опиум, блян, и екстракт от мандрагора, самакитка и индийски коноп. Пазариките са познавали конопа и неговите възможности“, твърди тя.

В действителност, гробницата на принцесата е съдържала канабис.