Градският съвет в Барселона нареди, след проверка на 145 канабис клубове, затварянето на 49 от тях поради „недостатъци в тяхното функциониране и проблеми на съжителство със съседите“, се казва в изявление.

Властите обвиниха клубовете, че продават канабис незаконно и се опитват да примамят туристите в техните помещения.

Продажбата на канабис е незаконна в Испания, но закона не забранява отглеждането за частно потребление. Той също така позволява съществуването на сдружения за пушачи или канабис клубове.

Членовете на клуба заплащат годишна абонаментна такса плюс променлива такса за покриване на разходите за производство на канабиса, който консумират.

Канабис клубовете са законни, стига те да контролират потреблението и да се въздържат от рекламата и разпространението на билката с цел печалба.

Около 700 такива сдружения съществуват в Испания.

Някои клубове се подозира, че прекрачват границата на позволеното обаче, за да се впуснат отвъд дейности на нестопанска цел.

Половината от канабис клубовете в Испания са в Барселона, която оглавява класацията на WeBeHigh, уебсайт съветващ хората къде да пътуват с цел употреба на канабис. В класацията на този сайт Барселона изпреварва дори Амстердам.

Местните власти, притеснени от растежа на канабис клубовете, налагат мораториум миналата година на асоциациите отварящи помещения за пушене на канабис.

След затварянето на клубовете в сряда, каталунската федерация на канабис асоциациите - CatFAC призова за диалог между властите и клубовете.

„Ние сме наясно, че администрацията си върши работата добре и работи за общото благо, но справянето с тази ситуация ще бъде по-лесно, ако преди да действа, тя определи ясни правила относно всичките канабис асоциации“, се казва в изявление.