Изследване върху колежани/студенти е свързало употребата на канабис с по-добро представяне на определени мозъчни функции.

Въпреки популярния мит, че употребата на канабис води до "оглупяване", изследване проведено от екип на Университета на Минесота, предполага, че употребата на канабис в ранна възраст не е в ущърб на когнитивните функции.

"Студентите употребяващи канабис се представиха на ниво, демонстрираха сравними резултати на IQ тестовете и имаха сравнително по-бърза скорост на обработка." отбелязват изследователите.

Изследване, публикувано на 12.03.2014 в Журнала по Клинична и Експериментална Невропсихология, открива, че студентите в колеж, които са употрябявали канабис са се представили по-добре на тестовете за скорост на обработване на информацията и словесно владеене.

Изследването сравнява представянето на 35 колежани, които не са употребявали канабис и 35, които употребяват ежедневно.

"Употребата на канабис в тази възраст, по принцип, се асоциира с когнитивна дисфункция." пише екипът.

Всички участници са били на възраст от 18 до 20 години и са били задължени да не употребяват никакви субстанции, за поне 12 часа преди тестовете.

Двете групи са показали сходни резултати в тестовете засягащи работещата памет и словесно изслушване. Но въпреки по-добрите резултати в тестовете за обработване на информация и словесни умения, студентите употребяващи канабис са имали по-ниски резултати на тестовете за мотивирано взимане на решения и словесна памет.

Като цяло, изследователите обобщават, че изследването предоставя "цялостен когнитивен профил на колежани употребяващи канабис ежедневно." Но те също така предупреждават, че резултатите показват, няколко "дискретни" нарушения, свързани с употребата на канабис.

Изследователите изискват извършването на повече такива изследвания, с по-голям брой студенти, за да може да се определят точно базовите факти и да се изгради цялостен профил на употребата в тази възрастова група.

Подобни материали:
1. Не съществува връзка между употребата на канабис и рак на белите дробове
2. Учени откриват друг начин, по който конопът помага на мозъка да расте
3. Легализация на марихуаната няма да накара повече тийнейджъри да употребяват