В неделя в Берлин започва най-голямата конференция на Стария континент за инвестиции в бизнеса с канабис. Според главния изпълнителен директор на German Hemp Association (DHV) Георг Вурт най-важната тема на конференцията се очертава да бъде бъдещото култивиране на спорното растение в Германия.

Според Вурт е наистина жалко, че най-голямата икономика в Европа все още не разгърнала потенциала си за развитие на бизнес с канабиса.

От две години насам в Германия вече е разрешено отглеждането на канабис за медицински цели. Но подбирането на подходящи земеделски производители, които да се занимават с този въпрос и да отговарят на всички строги изисквания, далеч не е лесна работа.

В момента държавата провежда търг, който да позволи на определено количество земеделски производители да отглеждат растението (естествено при строг контрол). Проблемът е, че заради процедурни грешки още в самото начало на търга, сега той трябва да започне отначало.

Според Германския федерален институт за наркотиците и медицинските изделия (BfarM) в рамките на няколко месеца се очаква да има яснота кои предприятия ще получат лиценз за производство на канабис по поръчка на държавата.

Но не всички са оптимисти по въпроса. Предприемачът от Франкфурт Николас Куперанис смята, че това е нереалистичен срок. За двете години от легализацията на медицинската марихуана той не вижда какъвто и да е реален напредък за улесняването на създаване на бизнес в тази сфера.

С двама инвеститори на борда, Куперанис основава компания, наречена Farmako, която ще се фокусира върху изследването на канабиса и създаване на лекарства от него. Плановете му са финансирането на проекта ще дойде от вноса и продажбата растения канабис.

Медицински канабис от Северна Македония вместо от Канада

Farmako има за цел да произвежда големи количества медицинска марихуана в Северна Македония, след което да я внася в Германия и други страни през Полша.

"Искаме да направим Европа по-малко зависима, когато става дума за отглеждане на марихуана", коментира той. А в момента такава зависимост на пазара съществува.

Когато Германия легализира преди две години марихуаната с лекарско предписание, канадските компании от тази сфера бързо започнаха да завладяват пазара в страната. Оттогава досега няколко финансово силни канадски фирми успяват да придобият много германски стартъпи от тази област.

Това не би било проблем, ако те успяваха да осигуряват достатъчни количества за нуждите на пазара в Европа. Германия не прави изключение от това правило.

Една от причините за това от Канада да идват сравнително малки доставки на медицинска марихуана, според Георг Вурт, е, че в момента компаниите там са заети почти изцяло с вътрешния си пазар. Това се дължи до голяма степен на факта, че от средата на миналата година в страната канабисът бе легализиран изцяло и за развлекателни цели, а не само за медицински - фактор, който значително е увеличил търсенето.

Затова и много инвеститори сега обръщат поглед към вноса на растението от Европа.

Да заложиш на бъдещето

Говорейки за Европа, Куперанис казва, че на континента има много потенциал. "Ние едва сега започваме. Според научноизследователския институт "Модели на забраната" пазарът на медицински канабис само в Германия може да набъбне до приблизително 7,7 милиарда евро до 2028 г., а за цяла Европа - до 58 милиарда евро", обяснява бизнесменът.

Според актуалните данни на федералното правителство само за 2017 г. в страната продажбата на вторични продукти, съдържащи канабис - много медикаменти и масла - е осигурила печалби от над 70 млн. евро. За сравнение, компаниите, които продават конвенционални болкоуспокояващи в Германия, са регистрирали приходи от 600 млн. евро през 2017 г. Но ако пазарът на канабис в Германия расте толкова бързо, колкото и в другите държави с легализирана медицинска марихуана, има потенциал за нещо много по-голямо, смятат експертите.

В Канада използването на растението за медицински цели е легализирано през 2001 г., а в Израел това се случва още през 1995 г. В момента в тези държави употребата на канабис за медицински цели се разпростира сред около 1% от населението им.

Ако този дял се транслира върху Германия, това означава, че в един момент около 800 000 души биха използвали медицински канабис или медикаменти, съдържащи канабис. В момента броят на пациентите не е регистриран централно от федералното правителство, но според оценките за 2018 г. в страната понастоящем има между 30 000 и 70 000 пациенти, консумиращи канабис по медицински причини.

Кога ще паднат цените?

Николас Куперанис и неговата компания Farmako възнамеряват да пуснат на германския пазар общо 50 тона канабис през следващите четири години. През 2018 г. аптеките в Германия са получили 3,13 тона официални доставки от растението. Сега търгът на BfarM предвижда през следващите 4 години около 10 тона канабис да влязат на германския пазар от вътрешни за страната производители.

За пациенти, чиито здравни осигуровки не покриват разходите за лечение с канабис, дейността на Farmako може да има добър страничен ефект. В момента един грам канабис струва до 26 евро в аптеките. Плановете на компанията са да смъкне цените до около 16 евро за грам.

Произведено в Европа

Успехът на плановете за внос на Farmako ще зависи от това кога започва контролираното от държавата отглеждане на канабис в Германия. Георг Уорт е убеден, че първата група земеделски стопани може да се заеме с производството в рамките на няколко месеца.

"Ако процесът беше по-бърз, Германия би могла да се превърне в решаващо място за бизнеса с канабис", казва той, добавяйки, че забавянето само би помогнало на компании от Португалия, Гърция и Северна Македония да прокарат собственото си производство на немския пазар.

Същевременно обаче Куперанис смята, че Германия няма как да се превърне в подходящ производител на канабис заради високите цени на труда в страната. Затова той дори не е кандидатствал за тръжна процедура. Неговите планове са ориентирани към Северна Македония, където марихуаната, по негови думи, тепърва ще се превърне в сериозен бизнес.

Въпреки това вносът все още ще бъде необходим в големи количества, дори след като отглеждането започва в Германия. А той възнамерява да задоволи максимално тази необходимост.