Топ конгресмени на САЩ застанаха зад щатските закони за регулирания канабис и на страната на изследванията върху билката.

Разпоредбите относно легализацията на конопа в окръг Колумбия засега обаче остават неясни: адвокатите твърдят, че всяка една намеса на Конгреса в закон, който минава със 70% подкрепа би било скандално.

В законопроект за бюджета на федералното правителство, който „трябва да бъде приет“ тази седмица, известен още като „cromnibus,“ има изменение, което забранява на Министерството на правосъдието на САЩ да харчи пари, за да подкопава щатските закони за медицински канабис. Включва още и двупартийно изменение, което забранява на DEA да блокира изпълнението на федерален закон приет миналата година от Конгреса, който позволява отглеждането на коноп за академични и селскостопански цели в щати, които позволяват това. Също така се съдържа изменение, което блокира реформата за конопа във Вашингтон, окръг Колумбия, но не става ясно какво точно изменението блокира.

„За първи път, Конгресът позволява на щатите сами да определят своите закони относно медицинския канабис и индустриалния коноп, огромна стъпка напред в посока разумна наркополитика“, казва Бил Пайпър от Drug Policy Alliance. „Щатите ще продължат да реформират своите закони спрямо билката, а Конгресът ще бъде принуден да ги акомодира. Не е въпрос на дали, а кога, забраната на федерално ниво ще бъде отменена.“

Не е ясно по какъв начин точно новият законопроект блокира усилията на окръг Колумбия да легализира билката. Инициатива 71 премина на 4-ти ноември със 70% подкрепа от избирателите за одобряване на мярката за легализиране на малки количества канабис за лична употреба. Членовете на Конгреса предложиха различни становища по въпроса дали законопроекта спира Инициатива 71 или просто ограничава окръг Колумбия да не стига по-далеч от установеното в новата мярка. Тя позволява притежанието до 56 грама и отглеждането до 6 растения на хора над 21-годишна възраст. Продажбата там обаче остава непозволена.

Щатът Орегон и столицата Вашингтон гласуваха За легализацията на конопа

Кампанията в подкрепа на инициатива 71 се задвижва от обществените потребности свързани с расово предубеденото правоприлагане на законодателството и се разглежда като първа стъпка в премахването на канабиса от черния пазар. Широк набор подкрепа от различните общности и организации за граждански права и религиозни водачи получи инициатива 71, които смятат ще възстанови общностите, най-засегнати от войната срещу наркотиците. Две независими проучвания относно тенденциите на арести в окръг Колумбия свързани с канабис документират огромни расови различия сред арестуваните. Въпреки факта, че афро-американците и белите жители на окръг Колумбия употребяват приблизително еднакво билката, 91% от всички арести за притежание са на афро-американци, които е осем пъти по-вероятно да бъдат арестувани за притежание отколкото белите.

Предвид последните събития във Фъргюсън и Ню Йорк, би било особено смущаващо ако Конгресът избере да преобърне волята на избирателите в града с преобладаващо мнозинството от афро-американци“, казва д-р Малик Бърнет, мениджър към Drug Policy Alliance, заместник-председател на кампанията DC Cannabis и отговорник за преминаването на инициатива 71.

Каквато и да е съдбата на процеса за легализация в окръг Колумбия, националната победа за медицинския коноп в Конгреса допълнително ще затвърди необходимостта от реформа в наркополитиката като един от основните политически въпроси.

Становището на САЩ най-накрая се пречупи официално по темата за наркотиците

„Войната срещу наркотиците се разплита както на щатско, така и на федерално ниво“, казва Пайпър. „Отне много работа на много хора, които работят усилено в цялата страна в продължение на десетилетия, наказателните присъди за наркотици най-накрая отиват към своя край; американският народ иска промяна, а политиците най-накрая им я дават.“