В изолирана индустриална зона в Скопие се строи сграда за отглеждане на канабис, която ще се простира на 55 000 квадратни метра, а когато започне да работи с пълен капацитет, от там ще се събират 17 тона марихуана годишно на стойност 50 милиона долара, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Компания Фармакон, която стои зад тази операция, има всичко необходимо за печеливш бизнес, включително договори с купувачи в Германия, Полша и Великобритания. Строителството в момента е забавено заради ограниченията на броя на хората, които могат да работят заедно, като част от мерките срещу коронавируса. Сградата обаче скоро ще бъде завършена и Фармакон ще трябва да преодолее друга пречка: правителството.

"Казаха, че това е голяма възможност за нова индустрия. Казаха, че ще приемат нов закон след няколко месеца. Това беше преди две години", казва Златко Кесковски, бивш карате инструктор, преквалифицирал се като предприемач, работещ за Фармакон.

В Северна Македония износът на медицинска марихуана е законен от 2016 г. Но досега законът позволяваше само износ на масла, екстракти и тинктури, които представляват едва 30 процента от търсенето на пазара, посочва вестникът.

През 2018 г. правителството обяви, че законът за износа ще бъде изменен, покани чуждестранни инвеститори и издаде допълнителни лицензи.

Обещаните изменения в закона обаче бяха блокирани в парламента заради обвинения в корупция. Опозицията заяви, че тогавашният премиер Зоран Заев е издал лицензи за канабис на свои роднини и сътрудници.

Правителствени представители твърдят, че само един роднина на Заев е получил лиценз и че се надяват измененията в закона да бъдат приети от новия парламент след изборите в страната.