В Ямайка отчитат недостиг на канабис, породен от поройни валежи и последвала суша, повишение на потреблението и намаляване на броя на фермерите, които отглеждат индийски коноп.

Ситуацията на основно нелегалния пазар на канабис на острова не е била по-лоша досега, според Associated Press. Бурите по време не миналогодишния ураганен сезон нанесоха поражения на полетата с канабис, след което последва сериозна суша. В крайна сметка през този период са били изгубени десетки хиляди долари, според местни фермери, които отглеждат незаконно канабис.

Пандемията от коронавирус само влоши нещата, след като наложения вечерен час в 18:00 часа попречи на фермерите да се грижат полетата си вечер, което е обичайно на острова. Световната здравна криза, в комбинация с декриминализацията, доведе до ръст в потреблението на канабис в Ямайка, което също допринася за сегашния недостиг.

От държавната агенция, която издава лицензите за отглеждане на канабис, обаче казват, че в регулираната индустрия на страната няма недостиг. Продуктите, които се продават в Ямайка законно обаче са скъпи, като канабисът струва между 5 и 10 пъти повече отколкото на улицата.

През 2015 г. правителството одобри създаването на регулирана индустрия за канабис и декриминализира използването на малки количества. Всеки, у който бъдат открити до 56 грама канабис, трябва да плати малка глоба, но няма да бъде арестуван и няма да има криминално досие. Хората пък могат да отглеждат индивидуално до пет растения, а растафарианците имат законно право да пушат канабис по религиозни причини.

Image result for jamaica cannabis shortage