Още през 2013 г. група, наречена „Einige autonome Blumenkinder“ („Автономни деца на цветята“) пожъна огромно медийно внимание чрез засяване на семена канабис в Гьотинген, Германия. Миналогодишната акция  изглежда се повтаря и сега. Отново беше публикувано отворено писмо от групата, а организацията „Зелена младеж“ призовава и този път за солидарен фотоконкурс, чрез който да бъдат изпращани и публикувани снимки на конопените растения в града. В допълнение, „Зелена младеж“ - Гьотинген публикува интересна брошура под заглавие „Засаждане на коноп с Ана и Артур“, в която е описано и анализирано случващото се в последните години. В нея е включено и изявление на Германската асоциация за коноп, което цитираме тук:    

Изявление на ГАК

Ние от Германската асоциация за коноп принципно намираме конопът за нещо много хубаво и отдавна изискваме легализирането на полезното растение като суровина, за медицински цели и за хранителната промишленост (към групата на продуктите, които се консумират, не толкова заради хранителната им стойност, а заради психотропните вещества в тях като алкохол, кафе, чай, какао, цигари, захар, шоколад). В тази връзка много се зарадвахме на медийното отразяване на акцията на „Автономните деца на цветята“ през 2013 година. Чрез отвореното писмо, многобройните конопени растения в центъра на град  Гьотинген бяха успешно политизирани и представени от медиите като една осезаема акция. „Зелена младеж“, с организирания от тях фотоконкурс, помогнаха значително много за това политизиране. Така през лятото, в Гьотинген не само пораснаха много растения, но се и говореше за това. При това не само в Германия, а и по целия свят.

Наред с много други събития, тази акция във всеки случай допринесе много и с това, че през 2013 г. дебатът за конопа определено набра скорост. Темата за легализирането на канабиса е във всяка уста. Ние от ГАК с нетърпение очакваме следващите акции на „Автономните деца на цветята“, но въпреки пълната ни подкрепа искаме да заявим, че не съветваме никой да прави това! В Германия оглеждането на коноп от частни лица не е разрешено. Независимо колко високо е съдържанието на тетрахидроканабинол (ТХК) в растенията, независимо къде се намират те и независимо дали възнамерявате да събирате реколтата или не. Дори разпръскването на семената е незаконно при условие, че с това се цели поникване на растения, а не храненето на животни. Това разбира се е пълна лудост, но който не се придържа към закона поема риск. 

За разлика от това, подпомагането на ГАК не е свързано с никакъв юридически риск. Ние сме професионално лобистко сдружение за легализирането на канабиса и нормализиране на общественото отношение към него. С повече от 100 спонсори-фирми, близо 1300 частни лица и над 90 000 фейсбук фенове, ние сме най-голямата организация за легализиране, която е съществувала някога в Германия. Сред основните ни задачи са създаването на мрежа на немската конопена сцена, връзки с обществеността и разговори с медии и политици.

От една страна става въпрос за популяризиране използването на екологична и висококачествена суровина за различни продукти. От друга се стремим към легална, и в интерес на потребителите, регулация на пазара на коноп в хранително-вкусовата промишленост или като лекарство – от производството, през продажбата, до отглеждането за лична употреба. Двете заедно биха създали десетки хиляди нови работни места и биха се избегнали стотици хиляди наказателни производства срещу дилъри на канабис и най-вече срещу обикновени потребители.

Конопът трябва отново да бъде  въведен в индустрията.

Спрете криминализирането на това растение!

Две седмици след акцията в Гьотинген

Както и през 2013 г. беше публикувано писмо, в което „Автономните деца на цветята“ признават за засяването на килограми семена коноп и критикуват политиката относно наркотичните вещества. Паралелно  имаше конкурс със снимки, организиран от „Зелена младеж“, и в допълнение  ценна брошура, в която е поместено и изявление на ГАК.

Вече са налице първите реакции на пресата, в които е дадена думата и на полицията. Говорителят на полицията Каатц казва пред „Hessisch/Niedersächsische Allgemeine Zeitung“, че градската управа е започнала процес по премахването на растенията още през средата на юни. Изглежда тази година в Гьотинген полицията е изкоренила над 150 конопени растения.

Георг Вурт, шефът на ГАК, е настроен позитивно спрямо акцията: „Ние разбира се харесваме конопа. Аз не смятам, че е необходимо сега полицията да изкоренява всички растения. Но, все пак такива акции са нелегални, така че поведението на полицията е разбираемо, затова и не искаме да поощряваме никой за подобни акции.“

Миналата година Георг се изказа подробно за акцията в едно интернет видео.

В следващите седмици ще стане ясно дали национални и интернационални медии отново ще насочат вниманието си към Гьотинген. При всички положения е желателна  подобна медийна вълна както през миналата година.

От други градове също са били изпратени снимки и сведения за единични растения, поникнали на обществени места в саксии или в парковете. Явно много хора са взели за пример „Автономните деца на цветята“ и са засадили коноп в своя град.

В конкретният случай това разбира се е голям успех, но борбата  за легализацията се води с политически средства.  Наличието на конопени растения на обществени места няма да е достатъчно, за да се променят настроенията на населението нито пък на политиците.

(Но, е добро начало!)

Автор: Флориан Ристер