Австралийският парламент прие днес нов национален закон, който има за цел да павира пътя за употребата на канабис за медицински цели от хора страдащи от болезнени и хронични болки.

Промени по закона за контрол на наркотичните вечещества вече разрешават легалното отглеждане на канабис и производство на продукти от растението.

За момента рекреационната употреба на растението остава нелегална с различни закони във всеки щат.

Министърът на здравеопазването Сюзън Лей сподели, че това е исторически ден за нацията и хората, които са се борили дълго и упорито за промяна, която да спре да третира пациентите като престъпници.

"Това е липсващото звено в клиничната пътека и сега всеки пациент, по преценка от своя лекар, ще има безпроблемен достъп до местно отгледан медицински продукт идващ от фермата към аптеката", каза министър Лей.

Според новия федерален закон, пациенти с валидна рецепта могат да притежават и употребяват легално култивиран канабис. Растението ще бъде произведено от специално лицензирани за целта фирми.

Освен това ще бъде създаден и независим контролен орган, който ще следи за развитието на продуктите от канабис от култивацията до зареждането на аптеките.

"Национален регулаторен орган ще разреши на правителството да следи изкъсо развитието на това ново звено в здравеопазването", каза министър Лей.

От фирмата MGC Pharmaceuticals в момента работят в тясна връзка с Университета в Сидни за разработката на федерален документ, който ще послужи за създаването на тази нова индустрия. Същата тази компания в момента изгражда фабрика за култивация и екстракция в Словения.