Люксембург е сравнително малка държава, освновоположник на Европейския съюз, граничеща с Белгия, Франция и Германия.

Следвайки примера на Уругвай и Канада, министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел се е обявил положително във връзка с легализацията на растението канабис.

По този начин Люксембург се очаква да стане първата държава в Европейския съюз, която официално ще легализира употребата на канабис.


Това са радикални, но адекватни мерки с оглед на световната политика. Употребата на растението за развлекателни цели е толерирана в Холандия, Португалия, Испания и Чехия. Употребата с медицински цели е толерирана във всички страни от Европейския съюз, освен България.

По-рано тази година в страната е реализирана петиция, получила сериозна подкрепа, относно легализирането на канабиса. Успешното реализиране на петицията е довело до парламентарен дебат, чийто резултат е положителен - за легализацията на растението.


Ксавие Бетел, либералният министър-председател на Люксембург, ще бъде първият европейски лидер, който легализира растението.

През същата седмица Южна Корея стана първата азиатска държава, която легализира медицинския канабис. Две други страни в региона, Тайланд и Малайзия, които не са известни със своята “лека” политика по отношение на регулираните вещества, също се насочват към легализирането на медицинската употреба на растението.