76% е най-големият ръст в цената на акциите от началото на 2019 г. за компании, които произвеждат и търгуват с канабис по данни на борсовия фонд ETFMG Alternative Harvest.

Канадската компания Aurora Cannabis Inc. се радва на този забележителен прогрес, а зад нея са Canopy Growth Corp. (58%) и Cronos Group Inc. (44%). Това се дължи до голяма степен на решението от октомври м.г. канадското правителство да легализира марихуаната за развлекателни цели. Това, образно казано, развърза ръцете на големите и малки производители, за да разгърнат потенциала си за задоволяване на нуждите на пазара.

Някои големи американски пивовари (Constellation Brands Inc., Anheuser-Busch InBev SA и Coors Brewing Co.) са прозрели заплахата за своя бранш и затова се впускат в разширяване на бизнеса си, инвестирайки в опиатите. Главният пазарен стратег на американската компания за финансови услуги National Securities Арт Хоган казва, че бизнесът с храна и алкохол отрано е видял заплахата от новия конкурент и съвсем логично решава да се включи активно в развитието му, цитиран от The Wall Street Journal. Нюйоркският пивовар Constellation Brands Inc. през август 2018 г. инвестира около 4 млрд. долара в канадската компания Canopy и веднага след това пазарната ѝ стойност се увеличи с 30%.

Прогнозите на американската банка Piper Jaffray са, че в краткосрочен план бизнесът с марихуана в световен мащаб ще достигне приход между 15-50 млрд долара годишно, а при евентуална глобална легализацията сумата може да набъбне с до 10 пъти. Само в САЩ в момента има 33 щата, в които медицинската марихуана е легална, а в 10 и употребата за развлекателни цели е широко разпространена.

Десислав Янкулов / Bloomberg