Канабисът – едно от най-грешно разбраните растения на планетата – най-после започва да се оттърсва от незаслужената си лоша репутация. Той обикновено е считан за наркотик, но това се оказва грешка.Откакто културата на наркотиците се разви преди няколко десетилетия, това растение е било мразено и забранявано, но това изглежда вече се променя.

Има над 2000 сорта канабис, повечето от които имат минимални количества ТХК (тетрахидро канабинол) – основната психоактивна съставка, която всъщност „напушва”.

В Австралия промени в закона, гласувани през 2017 г. и официално влезли в сила през 2018 г. позволяват оглеждането и консумирането на семки от канабис. Откакто това се случи в страната се виждат все повече градини, посяти с растението.

Но защо?

Добре забравена тайна е, че всъщност канабисът, познат още като коноп, е древен строителен материал.

И докато легализацията на растението за медицински цели във все повече и повече държави се появява постепенно по водещите новини на национални и международни медии по света, една друга употреба за канабисът остава в сянка. Но не задълго.

Запознайте се с т.нар. „hempcrete” (комбинация между думите hemp – английско наименование на коноп, и concrete – бетон, бел.а).

Това е строителен материал, чиято основна съставка е вътрешната част от стеблото на канабиса, смесена с вар и вода.

Веднъж изсушен, този материал наподобява тухли, но това, което го прави забележителен, са свойствата му. Той е на практика незапалим, което го прави потенциален заместител на дървото. 

Засега конкретно в Австралия годишно се с канабисовите тухли се строят не повече от 20 къщи. Новото законодателство обаче отваря вратите към експериментация и все повече хора започват постепенно да отварят очите си за ползите на канабиса.