По сигнал на Съветът за електронните медии (СЕМ), Централната избирателна комисия (ЦИК) установи нарушение в предизборната кампания на партия „Зелените“ заради посланието си „и свобода за конопа“ в агитационен клип.

Следствие на това, ще бъде съставен акт за установеното нарушение.

„В сигнала се сочи, че в предизборния клип се съдържа фразата „И свобода за конопа!“, което би могло да се приеме за пряка реклама на наркотични вещества и растения, попадащо под забраната на чл. 70 от ЗКНВП. Сигналът е изпратен до Централната избирателна комисия във връзка с постъпил в СЕМ сигнал от Общинския съвет по наркотични вещества - Благоевград. В посочения сигнал на Общинския съвет по наркотични вещества - Благоевград, се съдържа оплакване, че не е допустимо и провокативно подобно използване на темата за легализация употребата на коноп, като начин за печелене на гласоподаватели.“

В откъсът от Решение № 1209-НС, София, 02.10.2014 се забелязва натрапване на недостоверна информация. В предизборните материали, а и във въпросното видео не се призовава за употреба на наркотици. Зелените, защото са зелени в мисълта си за природата, изтъкват в предизборната си кампания множеството „други“ приложения на конопа, а те са на практика безкрайни, но те открояват 23 от тях.

Вярно е, някои определени сортове от растението коноп имат психоактивен ефект, но това не доказва намерение от страна на „Зелените“ да призовават за такъв тип употреба.

В по-развитите страни, като Канада, призоваването за медицинско, индустриално и рекреативно приложение на конопа в предизборните агитации е нещо съвсем нормално. Нека санкциониращата страна се запознае с Канадската либерална партия и техния призив за свобода за конопа.

Конопът е използван в медицината от хиляди години. Индустриалните му приложения обхващат всички сфери на бита. Забраната върху тази култура е едно от най-големите предизвикателства на човечеството в днешно време, като все повече страни вече преосмислиха своята позиция. Това е така, защото поддържането на тази забрана изисква поддържане на една лъжа, че единственото приложение на конопа е в наркоманията.

Решението на ЦИК е смущаващо не заради „конопа“, а поради факта, че за определени проблеми в обществото ни е институционално забранено да говорим, че промяната на законови текстове не трябва да бъде по определения конституционно ред за това - изборния. Пълен консенсус, че има нещо, което не трябва да избираме – „свобода за конопеното растение“, нищо че е евро-субсидирано.