Напоследък е много модерно да се използва конопено семе в най-различни шейкове, смутита, салати и ястия. Неслучайно го наричат суперхрана. Оказва се, че това дребничко и лесно за отглеждане семе, притежава съвършен баланс от хранителни вещества и е едно от малкото семена, в които има хлорофил. Съдържа всички незаменими аминокиселини, много есенциални мастни киселини, витамини, антиоксиданти и минерали.

И ето и аз се впуснах в тази вълна за суперхрани. Конопеното семе ми допадна с това, че съдържа в перфектен баланс едновременно Омега-3 и Омега-6 есенциални мастни киселини, и доволно количество протеини. Вкусът му е много приятен и мек, не представлява затруднение да се дъвче. Поръсено върху смути e много приятно за окото.

Първата рецепта с него е за смути с конопено семе и банан. Смутито с конопено семе се приготвя бързо в блендер и след вече изпити две чаши, мога да го нарека перфектна закуска в чаша!

Конопеното семе може да се намери в био и онлайн магазините. В големите вериги супермаркети не съм го виждала.

Повече информация за него може да намерите тук:
Суперхрани - Конопено Семе
Конопеното семе - храната на бъдещето

Олио от конопено семе - най-здравословната мазнина


Продукти:
500 мл прясно мляко
2 банана
1 с.л. белени конопени семена
3 с.л. овесени ядки
1 с.л. ленено семе

Приготвяне:

Всички продукти се слагат в блендер и се смесват до гладка смес. От лененото семе могат да останат по едри парченца, но това е нормално.

Конопеното семе може да не го смесвате в блендера с останалите продукти, а да го поръсите върху смутитата за разкош!

Наздраве!