Нека оставим предразсъдъците за леките наркотици настрана и погледнем канабиса от една различна гледна точка. Въпреки лошата слава на това растение, то има доказани лечебни и козметични свойства. Конопените продукти са високо ценени в натуралната козметика, чудите ли се защо?

Антисептичното, антибактериалното и тонизиращо свойство на билката е познато на хората от векове. Още от древни времена конопа широко се е използвал срещу херпеси, различни обриви и екземи и кожни проблеми от всякакво естество. ;

Тук е мястото и да направим едно важно уточнение:
Конопените семена не са семена марихуана, каквато е честата заблуда. Всички видове коноп за хранителни, текстилни и козметични цели са специално култивирани кръстоски Cannabis. Най- общо се означават с термина индустриален коноп. Растението има общо три големи подвида: Cannabis sativa, Cannabis indica и Cannabis Ruderalis. Предназначените за ежедневна употреба са селектирани така, че да не съдържат (или да съдържат пренебрежимо малки количества) от психоактивното вещество THC, на което дължи ефекта си марихуаната. Другият момент специално при конопените семена и извличаното от тях конопено масло е, че THC е концентрирано в листата на растението, а не в семената му.

Какво прави маслото от коноп ценно?

Маслото от коноп съдържа повече естествени есенциални мастни киселини от всяко друго масло, извлечено от растения, в идеалното съотношение 3:1  -  Омега-6: Омега-3. Съдържа още витамин Е, който е естествен антиоксидант. В състава му има и рядката гама-линоленова киселина (GLA), която е много близо по състав до мастните клетки в човешкото тяло. Това прави екстрактът от канабис незаменим за дълбокото хидратиране на кожните клетъчни структури, тъй като организмът ни не произвежда сам тези киселини. Конопът съдържа и комплекс витамини A, B, C, D и Е, които представляват основната грижа за кожата. През лятото осигуряват защита от слънчевите лъчи, а през зимата намаляват последиците от прехода студено-топло или обратното.

Маслото от коноп има изключително действие:
• Овлажнява кожата и й дава нов живот; изравнява тена; регенерира клетките • Предпазва от вредното влияние на околната среда - вятър, слънце, UV лъчи. • Има противовъзпалително действие. Много подходящо за суха и девитализирана кожа; при проблеми като акне, екзема, псориазис.

За кого е подходяща конопената козметика?

Конопената натурална козметика под формата на кремове и мехлеми защитава кожните клетки от неблагоприятните външни условия, като се грижат за съхраняването на водата в клетките, предотвратявайки преждевременната поява на бръчки. Голямо предимство е и деликатния характер на конопения екстракт, което го прави изключително подходящ за чувствителна и алергична кожа, предразположена към акне.;Всекидневната употреба на конопената козметика има преди всичко превантивна функция, но оказва благоприятен ефект при някои често срещани кожни заболявания, като атопична екзема или псориазис, суха или прекомерно омазняваща се кожа.