В повечето страни  по света, ако поискате от местните власти за разрешение да отгледате 750 растения канабис в жилищен район на столицата, най-вероятно ще се окажете в беда.

Но, в Чили, държавата изненадващо се съгласи на такъв проект. Растенията ще бъдат засадени на 29 октомври в Ла Флорида, квартал на Сантяго.

Реколтата ще се събере през април месец следващата година, за да се превърне в масло, което ще се използва като болкоуспокояващо от 200 пациенти болни от рак.

Голяма част от скорошния дебат в региона за употребата на канабис се дължи на ситуацията в Уругвай, първата страна в света, която легализира отглеждането, продажбата и консумацията на канабиса.

В Чили, властите предприемат различен подход, който позволява използването на канабис само за медицински цели.

„Ние не искаме да влизаме в дебат относно личната употреба на канабис“, заяви Родолфо Картър, кметът на Ла Флорида.

„Нека да се придържаме към медицинския проблем. Идеята е да се осигури достъп на хората, които страдат от рак с натурално, по-здравословно и по-евтино лечение за тяхната болка.“

Проектът ще се ръководи от Фондация Дайа, местна организация с нестопанска цел и ще бъде придружен от клинично проучване за ефективността на канабиса като болкоуспокояващо.

„В крайна сметка, ние искаме да направим канабис медицината достъпна за всички, дори и ако те не могат да си я позволят“, казва Никола Дормал, съосновател на фондацията.

„Но за сега, смятаме да се съсредоточим върху първите 200 пациенти.“